Négy frakció kéri az Európai Parlamenttől, ne adjanak pénzt a magyar kormánynak

Álláspontjuk szerint a magyar kormány terve nem felel meg az elvárásoknak.

2021. július 1., 15:34

Szerző:

Az Európai Parlament négy frakciója is Ursula von der Leyen bizottsági elnökhöz fordult, azt kérve, ne engedje át a magyar kormány tervét az EU újjáépítési alapjának a felhasználásáról – írja a 444. A 750 milliárd eurós mentőcsomagot a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére hozták létre, a tagállamoknak pedig nyilatkozni kellett arról, hogyan és mire költenék el a keret rájuk eső részét.

A magyar kormány a rendelkezésre álló 5800 milliárd forintos lehívható keretösszegből végül csak 2500 milliárdot kér.

Az Európai Parlament négy frakciója, a Renew Europe, a szociáldemokraták, a zöldek és az egyesült baloldal azt kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság ne fogadja el ezt a tervet. A parlamenti képviselői helyek összesen több mint felét magukénak tudó frakciók emlékeztették a bizottságot, hogy a magyar kormány terve nem felel meg a korábbi országspecifikus ajánlásokban elvárt intézkedések bevezetésének, miközben ez a feltétele a pénz lehívásának.

(Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszél az Európai Parlament plenáris ülésének első napján az EP brüsszeli üléstermében a koronavírus-járvány idején, 2021. április 26-án. Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.