Navalnij támogatóinak szabadon bocsátását sürgetik észak-európai konzervatív vezetők

Aggódnak a mintegy 3500 békés tüntető tömeges bebörtönzése miatt.

2021. január 26., 18:00

Szerző:

 

Számos észak-európai és balti konzervatív vezető sürgette Alekszej Navalnij bebörtönzött orosz ellenzéki politikus és támogatói, azonnali szabadon bocsátását. 

"Mély aggodalommal tölt el bennünket a békés tüntetők tömeges őrizetbe vétele Moszkvában és más orosz városokban. Haladéktalanul szabadon kellene őket engedni" - hangsúlyozta Erna Solberg norvég miniszterelnök.   

Hasonlóan nyilatkozott Carl Bildt egykori svéd külügyminiszter és kormányfő, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, valamint Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter is.

Sandra Kalniete, a lett diplomácia korábbi vezetője úgy vélekedett, hogy az orosz ellenzék elleni kemény hatósági fellépés azt mutatja, hogy 

Vlagyimir Putyin elnök "tanult" fehérorosz kollégájától, Aljakszandr Lukasenkától.

A jelenlegi európai parlamenti képviselő élesen bírálta az "erőszak aránytalan alkalmazását". A Facebookon megrendezett tiltakozást Ulf Kristersson, a svéd konzervatív, ellenzéki Mérsékelt Párt vezetője szervezte. Aktivisták szerint mintegy 3500 embert vettek őrizetbe a hétvégi tüntetések során Oroszországban. (MTI)