Nagy találkozóra készül Vlagyimir Putyin

A Covid-19-járvány kezdete óta először utazik külföldre diplomáciai találkozóra Hszi Csin-ping kínai elnök, közép-ázsiai útjára még ezen a héten sor kerül – erősítette meg a pekingi kormányzat hétfőn. Üzbegisztánban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is találkozni fog.

2022. szeptember 12., 16:37

Szerző:

A kínai elnök szeptember 14-16. között tesz látogatást a szomszédos Üzbegisztánban és Kazahsztánban. A Putyinnal tervezett találkozóra Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján kerül sor, melyet Szamarkand városában tartanak csütörtöktől.  A két vezető legutóbb februárban találkozott Kínában, még az orosz-ukrán háború kitörése előtt.

Oroszország és Kína között az elmúlt évben közel harmadával nőtt a kereskedelem. Putyin már többször jelezte, hogy a Moszkva elleni nyugati szankciók miatt más térségekkel, köztük Ázsiával vonják szorosabbra az együttműködést.

(Kiemelt kép: Az orosz elnöki sajtószolgálat által közreadott képen a háromnapos hivatalos látogatáson Oroszországban tartózkodó Hszi Csin-ping kínai államfő (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök két kínai óriáspanda átadásán a moszkvai állatkertben. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszandr Vilf)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.