Nagy a baj Texasban, Biden katasztrófahelyzetet hirdetett

2021. február 20., 16:49

Szerző:

Katasztrófahelyzetet jelentett be Texasban Joe Biden amerikai elnök, írja a BBC. Ez a lépés azért fontos, mert az adminisztráció így több pénzzel tudja segíteni a kármentést az államban.

A sokáig akadozó áramszolgáltatás már több helyen kezd helyreállni, azonban pénteken még 180 ezer épületben továbbra sem volt áram. 13 millió ember ivóvízellátását nem tudják megoldani. A heves havazás, hófúvás más déli államokban is gondot okozott az ivóvízellátásban. Például, a 150 ezer lakosú Jackson városában sem jut mindenki tiszta vízhez, és Memphisben is gondot jelent a rendkívüli időjárás. A déli államokban élők nem szoktak hozzá az ennyire hideg időhöz, ezúttal viszont arra kényszerülnek, hogy havat forraljanak fel, másképp nem jutnának vízhez.

Joe Biden elmondta: személyesen is ellátogat Texasba, amint a jelenléte nem jelent akadályt a helyreállításban, addig pedig kapcsolatban marad Houston, Austin és Dallas polgármestereivel. Az Amerikai Egyesült Államokban már 60 áldozatot követelt a rendkívül hideg időjárás.

(Kimelt képen: Texasban és a keleti parton hatalmas havazás és vihar áramkimaradásokat okozott. New York, New York Fotó: Justin Lane MTI EPA)