Nagy a baj a szlovák Covid-osztályokon: előírják, kit menthetnek meg

Az egészségügyi katasztrófa szélén álló szlovák kórházak annyira telítettek, hogy az orvosoknak hamarosan dönteniük kell, ki az, akit megmentenek, és ki az, akire már nincs kapacitás.

2021. február 22., 12:32

Szerző:

Szakemberek útmutatót készítenek a Covid-osztály orvosai számára, ami segítheti a döntéshozatalt – írta meg a parameter.sk. „Az egészségügyi katasztrófa szélén állunk, ami olyasmi, amit még nem éltünk meg. Láttuk ezt már filmen, láthattunk erről különböző beszélgetéseket, de mintha az itt élő emberek nem tudatosítanák, hogy ebben a horrorban élünk” – állítja a riportban megszólaltatott Ján Glasa orvos, bioetikus.

A kórházak az oldal szerint gyakorlatilag tűrőképességük határán állnak, a legsúlyosabb helyzet Galántán, Nagymihályban, Kassán és Pozsonyban alakult ki. Ivan Humeník, orvosi jogi szakértő arról nyilatkozott, hogy az orvosok talán már most is kénytelenek arról dönteni, hogy ki az, akit már nem lehet megmenteni. De az orvosok akkor is dilemma előtt állnak, amikor egy lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de két beteget kellene vele ellátni.

„Mi, az orvosok nagy valószínűséggel meg tudjuk mondani, ha egy páciens épp a halálhoz közelít” – állítja Glasa. A szakemberek éppen ezért azon dolgoznak, hogy segítsék az orvosokat, hogyan kezeljék a reménytelen eseteket. Ezért egy útmutató készül, mely alapján szeretnék levenni a döntés terhét a Covid-osztályokon dolgozó orvosok válláról.

„Ez hatalmas segítség lehet az orvosok számára a harcmezőn. Amit ma meg kell tennünk az orvosainkért, hogy olyan kritériumrendszert állítunk fel, amely az orvosi, etikai és jogi szempontot is mérlegeli, így az orvos nincs kitéve annak, hogy neki egyedül kell döntenie életről és halálról” – tette hozzá Humeník.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Balogh Zoltán)