Műtét miatt nem utazik el a G7-csúcsra és Szingapúrba a férjével Melania Trump

2018. június 8., 21:44

Szerző:

Melania Trump amerikai first lady nem utazott el Donald Trump elnökkel együtt a G7-es országcsoport kanadai csúcsértekezletére, és nem lesz ott a jövő héten Szingapúrban sem, ahol Donald Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csúcstalálkozóját tartják.

Több amerikai médium – köztük az ABC televízió, a CNN hírtelevízió vagy a Newsweek című lap - egybehangzóan jelentette pénteken, hogy Melania Trump azért nem kíséri el az elnököt sem Kanadába, sem Szingapúrba, mert nagy, négyórás műtéten esett át, amikor csaknem egy hónappal ezelőtt váratlanul megoperálták a Walter Reed katonai kórházban. – El akart utazni velem, de nem teheti, az orvosok azt mondják, még legalább egy hónapig nem ülhet repülőgépre. Négyórás, nagy műtétje volt, de most már remekül van – közölte Kanadába indulása előtt a riporterekkel Donald Trump. Az elnök ezzel eddig ismeretlen részletet tárt fel hitvese egészségéről.

A Fehér Ház korábban viszonylag jelentéktelen beavatkozásként említette Melania Trump műtétjét, és Stephanie Grisham, a first lady sajtótitkára mindig elzárkózott a részletesebb információktól. Az amerikai sajtóban találgatások kaptak lábra, kivált, mert az elnök felesége csaknem egy hónapig nem mutatkozott, s valamennyi hivatalos programját lemondták. A héten szerdán jelent meg először - 27 nap után - a nyilvánosság előtt, egy nem sajtónyilvános rendezvényen a Fehér Házban. A vendégek mobiltelefonjaival készült képekből azonban néhány eljutott a sajtóhoz is, és az újságírók ezek alapján próbáltak meg következtetéseket levonni Melania Trump egészségi állapotáról.

Donald Trump a héten emiatt több Twitter-bejegyzésben is támadta a médiát. „A fake news (hamis hírek) médiája tisztességtelen és rosszindulatú a feleségemmel, a mi nagyszerű first ladynkkel, Melaniával. Miközben lábadozik, írtak róla mindent, azt, hogy halálán van, hogy csak arcfelvarráson esett át, hogy elhagyta a Fehér Házat (és engem), és visszament New Yorkba vagy Virginiába” – írta egyik mikroblog-bejegyzésében Donald Trump. De valamennyi bejegyzésben leszögezte, hogy a first lady remekül van.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.