Petr Pavel cseh elnök motorbalesetet szenvedett

Petr Pavel cseh elnök kórházban van, megfigyelik.

2024. május 24., 08:57

Szerző:

Motorbalesetet szenvedett Petr Pavel cseh elnök, ami után kórházba szállították – közölte a hivatala. Hozzátették, az államfő nem sérült meg súlyosan a csütörtöki balesetben, de „rövid megfigyelésre” kórházba szállították. További részleteket nem közöltek az esetről – írta a BBC híre alapján a Telex.

A cseh rendőrség azt közölte, nem vizsgálják a baleset körülményeit, mert az nem a közúton, hanem egy zárt versenypályán történt.

A 62 éves Petr Pavel ismert a motorok iránti szenvedélyéről, a beszámolók szerint egy BMW R1200 GS típusú motorral versenyzett, amikor a baleset érte. Nem a mostani az első eset, hogy a hobbija miatt bajba került: tavaly nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie, miután sisak nélkül látták motorozni.

Pavelt idén áprilisban is érte egy kisebb baleset: a szemöldöke közelében szenvedett zúzódást, miközben egy optikával felszerelt puskával lőtt egy lőtéren – közölte akkor a hivatala.

A volt magas rangú NATO-tábornokot 2023 márciusában választották meg Csehország elnökévé.

A cseh elnök szerint fordulat következik az ukrajnai háborúban

Jelentősen megváltozhat az ukrajnai helyzet, s a mostani jelek szerint Ukrajna és a Nyugat számára nem a legjobb irányban – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő a Seznam Zprávy hírportálon megjelent interjúban.

Az ukrajnai helyzet alakulását Petr Pavel összekapcsolta az oroszországi és egyesült államokbeli elnökválasztásokkal.  A választások nyilván az ukrajnai harctérre is hatással lesznek.

„Putyin elnök világosan megmondta, hogy béketárgyalásokról addig szó sem lehet, amíg nem ismert az amerikai elnökválasztás eredménye. Ezzel világosan jelezte, hogy számára a lehetséges tárgyalásokon partnerként csak az Egyesült Államok jöhet szóba, és senki más, még a nagy európai országok sem” – ismertette véleményét a cseh elnök, aki civilben hivatásos katona, s korábban a NATO-ban is töltött be magasrangú tisztségeket.

A cseh elnök szerint Vlagyimir Putyin továbbra is kitart azon világszemlélete mellett, hogy a fejleményeket a nagyhatalmak fogják meghatározni.

(Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP)