Moszkva változatlanul tagadja a feltételezett orosz rakéta légtérsértését

Előbb megdönthetetlen bizonyítékot akarnak látni arra, hogy a Lengyelországban pénteken megtalált rakéta orosz volt.

2023. december 30., 14:51

Szerző:

Moszkva addig nem ad magyarázatot a lengyel légtérben észlelt rakétára, amíg nem kap „szilárd bizonyítékot” arra, hogy az orosz volt – jelentette ki Andrej Ordas, Oroszország lengyelországi ügyvivője, miután beidézték a lengyel külügyminisztériumba – írja a The Guardian nyomán a portfolio.hu.

Szerinte alaptalanok a vádak – egyelőre. Utalt arra a 2022 novemberében történt incidensre is, amikor egy rakéta két embert ölt meg egy lengyel határ menti faluban.

„Akkor is megpróbálták az orosz felet hibáztatni ezért az incidensért. Később kiderült, hogy a rakétát az ukrán hadsereg lőtte ki” – állította Ordas. Lengyelország ma estig folytatja a légterébe behatoló rakéta keresését.

„Az ukrán fél és a szövetségesek kezdetben megerősítették a radarfelvételeinket, hogy a tárgy elhagyta a lengyel területet” – mondta a Reutersnek az ország műveleti parancsnokságának szóvivője. Hozzátette, hogy a keresés a tervek szerint este 7 óráig tart, éjszaka felhagynának vele.

(Kiemelt kép illusztráció: Angara 1.2 orosz rakéta. Forrás: Roszkozmosz YouTube képernyőkép)

 

Tegnap 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.