Hatról több mint nyolcmilliárdra nőtt a magyar állam moszkvai építkezésének költsége

2018-ban írt ki közbeszerzési eljárást a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Liszt Intézet felújítására. A tenderre a Mega-Logistic Zrt. jelentkezett, és nettó 5,7 milliárdos ajánlattal el is nyerte azt. A munka még nem fejeződött be, de máris milliárdokkal többe kerül.

2023. október 30., 15:56

Szerző:

Hatmilliárd forint helyett már 8,4 milliárdot szánnak a moszkvai Liszt Intézet épületének felújítására – írta az Átlátszó.Ebben még nem szerepelnek a műszaki átadást-átvételt felügyelő műszaki ellenőrök díjai. Az áremelkedést a háború okozta szállítási és anyagbeszerzési problémákkal, valamint az inflációval indokolták.

A Liszt Intézet (Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ) épülete Moszkva belvárosának egyik előkelő utcájában, a Povarszkaja utca 21. szám alatt található. A Magyar Állam 1935-ben kapta meg az épületegyüttest örökös használatra, de a telek tulajdonosa az orosz állam. A létesítmény felújítására 2018-ban írt ki közbeszerzési eljárást a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A megbízásra mindössze egy cég, a Mega-Logistic Zrt. jelentkezett, és nettó 5,7 milliárdos ajánlattal el is nyerte azt.

A szeruődést legutóbb 2022 decemberében módosították, amikor a beruházás összege 8,4 milliárd forintra nőtt. Az indoklásban az szerepelt, hogy az orosz-ukrán háború kitörése miatt az árufuvarozás, az anyagbeszerzés és személyszállítás ellehetetlenült, majd ezt tetézte az infláció. Az utóbbiból adódó többletköltség fedezésére 2,7 milliárdos keretösszeget határozott meg a Külügyminisztérium, a projekt befejezésének határidejét pedig 2023. december 15-re tették át (a végszámlát 2024.09.30-ig kell leadni).

A kivitelezést végző Mega-Logistic Zrt.-nek nem ez az első megbízása a magyar kormánytól: 2011 decemberében a külügyi tárca öt céggel szerződött a külképviseletek felújítására 1,2 milliárd forint értékben, köztük a Mega-Logistic Zrt.-vel. De 3,8 milliárd forintért ők újíthatták fel az új washingtoni magyar nagykövetség épületét is. Emellett 2019-ben döntöttek arról is, hogy a Mega-Logistic Zrt. végezheti tizenöt térségbeli magyar nagykövetség és konzulátus épületfenntartását.

(Kiemelt képünk forrása: Google Map)