Most érkezett a hír: orosz rakétatámadás érte Zelenszkij konvoját

Orosz rakétatámadás érte Zelenszkij ukrán miniszterelnök konvoját Odesszában.

2024. március 6., 17:47

Szerző:

A Telegraph azt írja, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt szállító konvojt közelében csapódott be egy egy orosz rakéta a déli Odesa városában szerdán. A Protothema görög hírügynökség szerint a rakéta az elnök motoros felvezetői közelében ért földet, a konvoj egy görög delegációhoz utazott, amelynek tagja volt az ország miniszterelnöke, Kiriákosz Micotákisz is.

Az első hírek szerint mindössze 150 méterre volt a robbanástól a görög delegáció. A görög miniszterelnökön kívül nyolc kormánytag és biztonsági embereik tartózkodtak a támadás helyszínén. Azonnal megszólaltak a szirénák, légiriadót rendeltek el ki.

„Most mindenki láthatja, kivel van dolgunk. Nem érdekli őket, hová ütnek. Ma is voltak áldozatok, még nem tudok minden részletet, de azt tudom, hogy vannak halottak és sebesültek” – mondta Zelenszkij az eset után. „Elsősorban magunkat kell megvédenünk. Ennek legjobb módja egy légvédelmi rendszer” – tette hozzá.

A görög kormányfő később újságíróknak úgy nyilatkozott: „Hallottuk a közelünkben a szirénák és a robbanások hangját, de nem volt időnk menhelyre vonulni” – mondta Kiriákosz Micotákisz.

Görög kormányzati források szerint nem sérült meg senki a delegáció tagjai közül. A támadás helyi idő szerint 11.43 körül történt. A vizsgálatok szerint Iszkander vagy Onyx rakéta csapódott be. A támadás után Zelenszkij és a görög kormányfő a tervek szerint folytatta megbeszéléseit, tisztségviselőik azt mondták, hogy közös nyilatkozatot fognak kiadni.

(Kiemelt kép: Iskander típusú ballisztikus rakéta. Forrás: wikipedia.org)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.