Morawiecki, Ursula von der Leyen és a francia külügyminiszter is reagált már a leszállásra kényszerített repülőgép miatt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán közölte: Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Lukasenka kormánya ellen.

2021. május 23., 20:00

Szerző:

Itt írtunk róla, hogy leszállásra kényszerítettek egy repülőgépet Minszkben, majd őrizetbe vették a rajta utazó Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét.

Litvánia után több európai vezető is reagált a történtekre.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán közölte: Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Lukasenka kormánya ellen. „Állami terrorizmus példátlan cselekedetének minősül egy polgári repülőgép eltérítése, ami nem maradhat megtorlás nélkül” – hangsúlyozta.   

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke teljességgel elfogadhatatlannak nevezte az incidenst.   

Ausztria és Németország pedig azonnali magyarázatot követelt Minszktől a történtek miatt.   

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a fehérorosz hatóságok cselekedetét, és az uniós tagállamok határozott és egységes válaszát követelte az ügyben.

(MTI)

(Kiemelt képünk illusztráció: Fotó: MTI/AP | Francisco Seco)