Sosem tombolt még így a járvány az USA-ban

Új rekordot döntött a betegek száma az Egyesült Államokban.

2022. január 11., 18:27

Szerző:

Új rekordot döntött a kórházba szállított betegek száma az Egyesült Államokban a koronavírus omikron-változatának rendkívül gyors terjedése miatt. Bár még csak kedd van, ezen a héten 145 982 amerikai fertőzöttet szállítottak kórházba.

Az amerikai közszolgálati rádió tudósítása szerint ez magasabb szám, mint amelyet 2021 januárjában regisztrált a washingtoni egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma. A koronavírusos betegek jelenleg az amerikai kórházak intenzív osztályos ágyainak 30 százalékát foglalják el, és a vírussal fertőzött, kórházba szállított gyermekek száma is a legmagasabb a világjárvány kitörése óta. A rádió emlékeztetett rá, hogy a rekordmagas számok világosan mutatják, milyen gyorsan terjedt el az országban a vírus omikron-variánsa: a több mint 700 ezer napi új fertőzés is új csúcsot jelent.

„Közelebb vagyunk egy válsághelyzethez, mint bármikor korábban” – nyilatkozta Dr. John Lynch, a nyugati parti Seattle-ben működő Washingtoni Egyetem orvoskarának munkatársa. Maryland állam kormányzója, Larry Hogan veszélyhelyzetet hirdetett ki a tagállamban, és a múlt héten kijelentette: a következő hetek „a járvány kitörése óta a legnehezebb időszakot" fogják jelenteni. A tagállami kormányzók országszerte több helyen mozgósították a Nemzeti Gárda tagjait, hogy megerősítsék a túlterhelt kórházakat – írta az MTI kedden.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP)

Tegnap 19:01

A büntetőtörvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszűntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Tegnap 18:37

Oroszország örökre elveszítette legnagyobb energiavásárló ügyfelét, Európát – szögezte le Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) török származású ügyvezető igazgatója egy keddi energetikai konferencián.