Milliárdokat érő ajándékkal kedveskedne Lengyelország a magyar kormánynak

Lengyel szakértők szerint ez a lépés alkotmányellenes lenne. 

2022. február 15., 14:51

Szerző:

A lengyel hatóságok és tisztviselők tiltakoztak a kormány azon terve ellen, hogy Lengyelország egyik legértékesebb, 500 éves kéziratát Magyarországnak ajándékozzák, ezzel hangsúlyozva a két ország közötti szoros együttműködést – írja az Euronews.

Torun városvezetői és egyházi hatóságok egy petíciót indítottak, amelyben sürgették a törvényhozókat, hogy hagyjanak fel a Naldus Naldius firenzei író és festő által írt, 15. századi dokumentum elajándékozásának tervével.

Szakértők véleménye szerint ez a lépés alkotmányellenes lenne. Piotr Babinetz, a lengyel jobboldali kormánypárt egyik történésze és törvényhozója olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely lehetővé tenné, hogy a kormány 25 millió zloty (2 milliárd forint) összegért birtokba vegye a kéziratot, és Orbán Viktor kormányának adja. A gesztus célja: a két nemzet és kormány közötti szoros kapcsolatok hangsúlyozása lenne, valamint viszonzásul Magyarország tavalyi döntéséért, amellyel átadta II. Augustus Zsigmond lengyel király 16. századi aranyozott páncélját.

Naldus Naldius készítette a gazdagon díszített kéziratot, amikor Mátyás király udvarában szolgált. A könyvet, amely a magyar király könyvtárát mutatja be, egy kereskedő a 16. század közepén Torun városának adta el, és azóta is ott maradt.

Danetta Ryszkowska-Mirowska, a toruni közkönyvtár vezetője „egyedülállónak és felbecsülhetetlen értékűnek” nevezte a kéziratot, és azt mondta, hogy semmilyen pénzösszeg nem tudja kárpótolni a lengyel kulturális örökség elvesztését.

(Kiemelt képünk: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a V4 megalapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett kormányfői találkozón a krakkói királyi várban, a Wawelben 2021. február 17-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)