Egy vízbe fulladt kislányról és apjáról készült felkavaró fotó szimbolizálja a migrációs válságot

2019. június 26., 14:00

Szerző:

Az elszántságot és a migrációs válságot szimbolizálja az a megrázó felvétel, amelyet egy Julia Le Duc nevű újságíró készített hétfőn, néhány órával azután, hogy a 26 éves Óscar Alberto Martínez Ramírez és 23 hónapos lánya, Valeria megfulladt, miközben át akartak kelni a folyón Mexikóból az Egyesült Államokba.

A felkavaró fotót itt tudja megnézni. 

A képen a salvadori férfi és kislánya élettelen teste látható, ahogyan partra vetette őket a Rio Grande folyó. A felvételen az is látszik, hogy a kislány az apjába kapaszkodott. A holttesteket még a mexikói oldalon vették észre, Matamorosnál, alig egy kilométerre egy nemzetközi hídtól.

Illegális bevándorlás - Mexikó Illegális bevándorlás Mexikó és az USA határán, 2019 júniusában
Fotó: David Peinado

A Guardian szerint a férfi még múlt vasárnap érkezett Matamoroshoz a felségével és a lányával. Miután megtudta, hogy heteket kellene várnia, amíg a hatóságok elbírálják a menekültkérelmét, úgy döntött, átússza a folyót, hogy az Egyesült Államokba jusson. Ez a lányával együtt sikerült is neki, így a gyerek már az Egyesült Államokban volt, amikor a férfi visszament, hogy a feleségét is áthozza. A kislány azonban ekkor az apja után ment a vízbe, de mivel nem tudott úszni, az apja próbálta kimenteni. Végül mindketten megfulladtak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.