Mi a közös Szijjártó Péterben és Steven Seagalban?

Sok dologban különbözik Magyarország külügyminisztere és az amerikai színész, de már egy dolog mégis közös bennük: ugyanazt a kitüntetést kapták meg Oroszországtól – csak Szijjártó korábban.

2023. február 28., 17:23

Szerző:

Vlagyimir Putyin orosz elnök Barátságért Érdemrenddel tüntette ki Steven Seagal amerikai színészt. Az erről szóló rendeletben azt írják, hogy Seagal a „hozzájárult a nemzetközi kulturális és humanitárius együttműködés fejlesztéséhez” – írta CNN.

Ezzel pedig már kimondhatjuk, hogy van egy közös Szijjártó Péterben és Steven Seagalban, ugyanis korábban már a külügyminisztert is kitüntették ezzel az éremrenddel. Szijjártót a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésében elért eredményekért tüntették ki.

Seagal egyébként rendszeres látogatója volt Oroszországnak, 2016-ban lett az ország állampolgára, amikor Vlagyimir Putyintól személyesen kapott orosz útlevelet. Az orosz külügyminisztérium különleges képviselőjeként is dolgozott az Egyesült Államokban és Japánban.

Az színész támogatta a Krím illegális orosz annektálását, és támogatta Ukrajna lerohanását is. Tavaly nyáron ellátogatott a megszállt donbászi területre.

Egy tavalyi orosz televíziós interjúban arról beszélt, hogy Ukrajna egzisztenciális fenyegetést jelent Oroszország számára.

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog Steven Seagal amerikai színésszel, miután orosz útlevelet nyújtott át neki a moszkvai Kremlben tartott megbeszélésen 2016. november 25-én. Fotó: Alekszej DRUZHININ / SPUTNIK / AFP)