Meta vagy Horizon lehet a Facebook új neve?

Napokon belül eldőlhet, mi lesz a Facebook új neve. 

2021. október 20., 14:22

Szerző:

A jelentés, miszerint a Facebook Inc. a cégnevének megváltoztatását tervezi, online találgatások egész sorát váltotta ki.
A Twitteren olyan egyszerű javaslatok hangzottak el, mint az "FB" vagy a "The Facebook" névre való visszatérés. – írja a Bloomberg.

A The Verge, amely kedden számolt be a tervről, azt írta, hogy az új névnek köze lehet a „Horizon”-hoz, a vállalat által kifejlesztett virtuális valóság platformhoz, utalva arra a divatos felvetésre, hogy az online összeköttetés következő evolúciója az lesz, hogy az emberek egy magával ragadó virtuális világban élnek, dolgoznak és érintkeznek egymással.

A „Meta” egy másik jelölt, amelyet többek között Samidh Chakrabarti, a vállalat korábbi polgári integritásért felelős vezetője javasolt. A meta.com webcím jelenleg a meta.org-ra irányít, amely a Facebook vezérigazgatója által társalapított Chan Zuckerberg Initiative gondozásában kifejlesztett orvosbiológiai kutatási eszköz otthona. Ez azt sugallja, hogy Zuckerberg előnyben van minden más pályázóval szemben, aki egy metaversus cég végső nevét szeretné megszerezni.

A The Verge szerint a márkanévváltás célja az lenne, hogy a Facebookot metaversus vállalatként pozícionálják újra, a kiemelt alkalmazásokat és szolgáltatásokat, mint a Facebook, az Instagram és a WhatsApp, ezek valószínűleg megtartanák márkanevüket egy új struktúra alatt, amely nem különbözik a Google és anyavállalatának, az Alphabet Inc. által gyakorolt struktúrától. A Facebook nem kívánta kommentálni a jelentést.

 2017-ben a Chan Zuckerberg Initiative felvásárolt egy Meta nevű céget, amely tudományos cikkek keresésére szolgáló mesterséges intelligencia technológiát fejlesztett ki. Ez most a meta.org címen található. Egy különálló, ugyanilyen nevű kiterjesztett valósággal foglalkozó startupot 2019-ben eladtak a Meta View nevű vevőnek, amely AR headset kifejlesztését tervezte. Honlapja a metavision.com. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto/NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.