Mészárlás: géppuskákkal és gránátvetőkkel, ész nélkül lőtték a járókelőket

A Blackwater amerikai biztonsági magáncég emberei igazolatlanul, provokáció nélkül öltek vagy sebesítettek meg fegyvertelen irakiakat egy tavalyi bagdadi lövöldözésben - a testőrök elleni vádemelést hétfőn ismertette a washingtoni igazságügy-minisztérium.

2008. december 8., 20:58

"Legalább 34 fegyvertelen iraki civilt, köztük nőket és gyerekeket öltek vagy sebesítettek meg igazolatlanul, provokáció nélkül a Blackwater testőrei" - közölte Pat Rowan nemzetbiztonságért felelős igazságügyminiszter-helyettes. Leszögezte, hogy a testőrök fegyvert kizárólag önvédelmi célból, végső eszközként használhattak volna - írja az MTI tudósítója.

Már a hét végén ismertté vált, hogy az ázsiai országban dolgozó amerikai diplomaták védelmét ellátó Blackwater öt alkalmazottja ellen vádat emeltek. A hétfőn ismertetett vádemelés szerint a Blackwater testőrei géppuskákkal és gránátvetőkkel támadták az autósokat és a járókelőket, aki közül sokan feltett kézzel álltak az utcán.

Az öt biztonsági ember ellen tizennégyrendbeli gyilkosság és húszrendbeli gyilkossági kísérlet vádjával indult eljárás. Egy további vádpont szerint a testőrök géppuskát használtak erőszakos bűncselekmény elkövetésére, erre minimum 30 évi szabadságvesztés lehet a büntetés. Ugyancsak hétfőn közölték, hogy egy hatodik testőr vádalkut kötött, bűnösnek vallotta magát egy ember megölésében.

A Blackwater emberei egy diplomáciai konvojt kísértek Bagdadban 2007. szeptember 16-án, amikor a testőrök egy zsúfolt kereszteződésnél tüzet nyitottak. A lövöldözésben 17 iraki halt meg. Az óriási felháborodást keltett eset után a Blackwater azzal védekezett, hogy felkelők támadtak a gépkocsioszlopra, a biztonsági erők csak viszonozták a tüzet. Egyesek szerint a biztonságiak vaktában lövöldözni kezdtek, miután autóik közelében aknagránátok csapódtak be. Iraki szemtanúk viszont azt állítják, nem érte támadás a járműoszlopot, az amerikaiak ok nélkül kezdtek lövöldözni, amikor a konvoj közlekedési dugóba szorult egy iraki katonai ellenőrzési pont előtt.

Joseph Persichini, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóhelyettese hétfőn úgy fogalmazott: "a Nisoor téri, tavaly szeptember 16-i események megrázóak voltak", a testőrök megsértették az irakiak alapvető emberi jogait.

A Blackwater a legnagyobb az Irakban szolgáló diplomaták védelmére szerződött három amerikai biztonsági magáncég közül. Bírálatok özöne zúdult ezekre a cégekre a 2007. szeptemberi véres bagdadi eset után - emlékeztet az MTI.