Mérséklődött a gázáremelkedés – tárgyalóasztalhoz ültek az orosz–ukrán felek

A háború alakulására a gáz árából is következtethetnénk. 

2022. február 28., 14:57

Szerző:

Hétfőn nyitáskor jelentősen emelkedett az európai gázár-jegyzés, de a drágulás mértéke mérséklődött az orosz–ukrán tárgyalások megkezdésének hírére – számolt be hétfőn az MTI. 

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésében 127 euró dolláron jegyeztek 1 megawattórát a kereskedés kezdetekor, ez mintegy 25 százalékos áremelkedés a szerdai záróértékhez képest. Röviddel 12 óra után a jegyzés 103,3 euróra csökkent, ami 11 százalék körüli drágulásnak felel meg.

A gázár-jegyzés átlagosan mintegy 11 százalékkal emelkedett eddig februárban. A gáz ára amiatt nő, hogy az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia és több más ország szankciókat léptetett életbe számos orosz jogi és fizikai személlyel szemben azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Oroszország fedezi az európai gázszükséglet mintegy 40 százalékát.

(Kiemelt kép: 2021.11.30. A Szalmanovszkoje olaj- és gázkondenzátum-mező Oroszországban. Fotó: Makszim Blinov / Szputnyik via AFP)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.