Egy kétéves kisgyermek is meghalt az EP-képviselők terepszemléje alatt

Egy kétéves gyerek is meghalt egy hajószerencsétlenségben, éppen abban az időben, amikor EP-képviselők látogattak a térségbe.

2023. június 30., 16:24

Szerző:

EP-képviselők tízfős delegációja látogatott Lampedusa szigetre, hogy személyesen győződjenek meg a menekültek megsegítését sürgető körülmények javításának bevezetéséről. A Szabad Európa tudósítása szerint egyértelmű tapasztalatuk, hogy a tagállamokat kötelezni kell a menedékkérők átvételére a frontvonalon lévő országok megsegítése érdekében.

„Nem azért vagyunk itt, hogy felügyeljük vagy megvizsgáljuk az illetékes olasz intézmények működését. Azért vagyunk itt, hogy javítsuk az uniós válaszlépések minőségét mind a politika, mind a jogalkotás terén. Az elmúlt három évben egy migrációs és menekültügyi paktum keretében dolgoztunk, amelynek célja, hogy megtalálja a megfelelő egyensúlyt a megosztott felelősség és a kötelező érvényű szolidaritás között” – jelentette ki lampedusai sajtótájékoztatóján Juan Fernando López Aguilar spanyol szociáldemokrata EP-képviselő.

Ő vezette azt a parlamenti delegációt, amelybe mindegyik frakció delegált egy tagot, így valamennyi politikai vélemény képviselve volt.

A delegáció négy napig tartózkodott a folyamatos tragédiák helyszíneként is szolgáló szigeten. A helyiektől megtudták, hogy tíz éve a sziget partjainál felborult hajó több mint 360-an halálos áldozatot követelt. Azóta több ezer ember fulladt a tengerbe Lampedusa térségében, ami a líbiai partokhoz legközelebb eső olasz partvidék.

Sajnos a delegáció négynapos látogatására is jutott tragédia. Éppen a menekültek táborát látogatták a politikusok, amikor ismét felborult egy hajó, nem messze a partoktól. „Sok áldozat van. A hajó felborult a sok utas miatt. Ma reggel megerősítették, hogy egy kétéves kisgyermek meghalt. Ez tragédia” – mondta López Aguilar.

„Egy kétéves kisgyermek halála miatt is mondom, hogy nemcsak csökkenteni kell ezeket a haláleseteket, hanem véget kell vetni neki. Ez mindannyiunknak fáj, ahogy mondtam, a helyzet egyszerűen elfogadhatatlan.”

Hozzátette: Lampedusa éppen annyira európai, mint Dublin, Berlin, Párizs, Madrid, Prága vagy Budapest. „Lampedusa is Európa, és jobb bánásmódot igényel és érdemel, jobbat, mint amit eddig kapott” – mondta.

Az EP-delegáció vezetője, a német néppárti Lena Düpont elmondta: őszintén és nyíltan beszéltek a Földközi-tenger térségében történt közelmúltbeli eseményekről is, amelyek több mint ötszáz ember tragikus halálához vezettek.

„Az új vezetéssel együtt azt akarjuk, hogy a Frontex folytassa a hatékony határigazgatás felé vezető utat, legyen átlátható, és tartsa be az alapvető jogi normákat tevékenységei során és közös európai határainkon” – mondta Düpont képviselő.

(Kiemelt kép: az olasz haditengerészet által közreadott kép mintegy 200 illegális bevándorlóról az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa szigettől mintegy 170 kilométerre 2014. január 22-én. Fotó: Olasz haditengerészet/MTI/EPA)