Megszólalt a macedón miniszterelnök, szerinte Magyarországnak nem kellene egy elítélt bűnözőt védenie

Macedónia hivatalosan is Nikola Gruevszki kiadására kéri Magyarországot.

2018. november 14., 18:55

Szerző:

A macedón belügyminisztérium Nikola Gruevszki volt miniszterelnök kiadására kérte Magyarországtól - jelentette be Zoran Zaev macedón kormányfő szerdán Szkopjéban.

 A Szabad Európa Rádió balkáni irodájának macedón internetes oldala szerint Zaev hozzátette: kormánya azt várja Magyarországtól, hogy mutasson példát, és

ne védjen olyan bűnözőt, aki a Macedónia állampolgárainak kárt okozott.

– Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országoknak,

ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna,

és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot – feszegette a kormányfő.

Zoran Zaev
Fotó: Youtube

A Vesti.mk beszámolója szerint Zoran Zaev a sajtótájékoztatóján gyávának nevezte hivatali elődjét. Mint mondta: Nikola Gruevszki egész idő alatt azt állította, hogy vállalja a felelősséget, és Macedóniáért kész börtönbe is vonulni, hogy másokat ne állítsanak bíróság elé, amikor pedig eljött a felelősségre vonás ideje, elmenekült.

Zoran Zaev cáfolta, hogy lett volna bármiféle korábbi politikai megállapodás közte és elődje között arról, hogy utóbbi megúszhatja a börtönbüntetést. – Meggyőződésem szerint Gruevszki előbb vagy utóbb visszatér, és letölti a büntetését, és a bíróság előtt azokban az ügyekben is védheti magát, amelyekkel még gyanúsítják – fogalmazott a macedón kormányfő.

A macedón belügyminisztérium szerdán hangsúlyozta egyetlen ok sincs arra, hogy Nikola Gruevszki menedéket kapjon Magyarországon.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá – emlékeztet a távirati iroda. 

Az útlevél nélkül menekülő Nikola Gruevszki Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Lapértesülések szerint egy belvárosi luxusszállodában lakik. A Miniszterelnökség közleménye szerint azért nem a röszkei tranzitzónában várja a magyar hatóságok döntést, mert egykori kormányfőként különleges menekültügyi eljárás dukál neki.

A macedón sajtóban olyan találgatások jelentek meg, miszerint az exkormányfő szökését az Orbán-kormány szervezhette meg.

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.