Mégsem hirdettek tűzszünetet – nem nyitják meg a határátkelőt

Izraeli és palesztin források is azt állították, hogy Gázában ma reggel 9 órakor kezdődő „5 órás humanitárius tűzszünetet” hirdettek ki, hogy lehetővé tegyék a külföldiek Egyiptomba való evakuálását és a humanitárius segélyek átszállítását a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőn keresztül.

2023. október 16., 10:52

Szerző:

Az X-en megjelent beszámolót azonban maga a Hamász cáfolta. 

 

A Hamász egy tisztviselője, Izzat El Reshiq hétfőn a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy nem igazak a rafahi határátkelő megnyitásáról vagy az ideiglenes tűzszünetről szóló hírek – írja a Telex.

Egyiptomi biztonsági források korábban azt mondták a Reutersnek, hogy megállapodás született a határátkelő megnyitásáról, hogy segélyt engedjenek be az övezetbe. A határnak helyi idő szerint 9 órakor kellett volna megnyílnia.

(Kiemelt kép: a külföldi útlevéllel rendelkező gázaiak a rafahi határkapunál várakoznak, hogy átkelhessenek Egyiptomba, miközben Izrael Gáza elleni támadásai a nyolcadik napon folytatódnak a gázai Rafahban, 2023. október 14-én. fotó: Abed Rahim Khatib/Anadolu/AFP)

07:08

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Tegnap 15:21

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.