Megnyíltak Angliában az iskolák

A kéthavi távoktatás után megnyíló általános és a középiskolák hírét örömmel fogadták az angolok, mostantól azonban írásban kell indokolniuk utazásuk célját, ha külföldre akarnak menni.

2021. március 8., 14:10

Szerző:

A brit kormány február 22-én ismertette a járványügyi korlátozások lépésenkénti enyhítésére, a gazdaság és a társadalmi élet újraindítására kidolgozott, négy nyitási szakaszból álló intézkedési tervét. Ennek első komoly intézkedéseként indulhatott meg hétfőn a tanítás az összes angliai iskolában, sőt, mostantól szabadtéri iskolai rendezvényeket, sportfoglalkozásokat is lehet tartani.

A középiskolás diákokat az első két hétben összesen három, a későbbiekben hetente egy vagy két koronavírus-szűrésnek kell alávetni, bár az iskoláknak ehhez a szülők írásos beleegyezését is kérniük kell. Az első három szűrést az iskolákban végzik, utána ellátják a diákokat az otthon elvégezhető gyorstesztekhez szükséges eszközökkel.

A középiskolákban maszkok viselésére is kérik a diákokat, de ez nem kötelező. Az általános iskolákban nem kell tesztelni a gyerekeket, és maszkviselését sem kérik tőlük.

Az iskolák megnyitását a nagy-britanniai járványhelyzet igen jelentős javulása tette lehetővé. A koronavírus-járvány harmadik hullámának januári tetőzése óta hetente 30-40 százalékkal csökken az új fertőzések, a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások száma. A koronavírus-járvány terjedési dinamikáját mérő R reprodukciós mutató is hetek óta a kritikus 1-es szint alatt jár: jelenleg országos átlagban 0,7-0,9 között van. Ez azt jelenti, hogy tíz koronavírus-fertőzött átlagosan 7-9 másik embernek adja át a fertőzést, vagyis a járvány terjedése e jelzőszám szerint is lassul.

Bár a szakemberek szerint nem kizárható, hogy az iskolák megnyitásával az R mutató 1 fölé emelkedik, kiemelik ugyanakkor azt is, hogy ennek már nincs olyan jelentősége, mint a járvány korábbi szakaszaiban. Ennek bizonyítéka az is, hogy a legveszélyeztetettebb idős korosztályban - akik közül a legtöbb embert oltották be - gyorsabban csökken a Covid-19 okozta halálozások száma, mint a fiatalabb, kisebb arányban oltott lakossági csoportokban.

A brit nyitási menetrend öthetente számol a korlátozások újabb és újabb, egyre szélesebb körű enyhítésével, és minden feltétel teljesülése esetén június 21-re irányozza elő az összes korlátozás feloldását.

Hétfőn azonban még életbe lépett egy újabb korlátozás: az Angliából külföldre utazni szándékozóknak mostantól írásban kell indokolniuk utazásuk célját. Ezeket az indokokat egy online űrlapon, írásban kell rögzíteni az utazás megkezdése előtt. Ennek elmulasztása 200 font - 85 ezer forint - pénzbírság kiszabásával járhat. Az utazási megkötés várhatóan május 17-ig tart.

(kiemelt kép: EPA/ANDY RAIN)