Mégis van emberség a világban, nem oszlathatnak Macarénával a rendőrök

Azért mindennek van határa. 

2022. február 14., 13:36

Szerző:

Nem ért egyet az új-zélandi rendőrség azzal, hogy a törvényhozás illetékesei üvöltő zenével, a többi között a Macarenával próbálták meg szétoszlatni a parlament gyepén tábort vert oltásellenes tiltakozókat – derül ki az új-zélandi rendőrfőkapitány hétfői nyilatkozatából.

„Ezek nyilvánvalóan nem olyan módszerek és eszközök, melyekkel egyet tudunk érteni, és jobb lett volna más módon megoldani a problémát”

– fogalmazott Corrie Parnell a Radio New Zealand adásában.

A parlament biztonsági szolgálata vasárnap, a parlament döntése alapján, az automata locsolórendszer bekapcsolásával és hangszórókból bömböltetett slágerekkel próbálták meg elűzni a parlamentnél összegyűlt oltásellenes tiltakozókat.

Felcsendült a Baby shark, a Macarena és Barry Manilow Mandy című száma is. Válaszul a tüntetők táncolni kezdtek, és a saját kedvenceiket kezdték üvöltetni.

Parnell szerint mindez csak megerősítette a tiltakozók elszántságát. A főkapitány tárgyalásra szólította fel a tüntetőket, és világossá tette, hogy nem szeretnék tömeges letartóztatásokkal megoldani a kialakult helyzetet.

A rendőrség csütörtökön még erőszakkal próbálta meg eltávolítani a tüntetőket. Mintegy 120 embert őrizetbe vettek, de a tiltakozók ettől is csak elszántabbak lettek. Azóta az új-zélandi hatóságok erőszak alkalmazása nélkül próbálják jobb belátásra bírni az oltáselleneseket.

Jacinda Ardern kormányfő nem nyilatkozott a parlamenti szónikus hadviselés alkalmazásáról, ám az ellenzék nem hagyta szó nélkül az incidenst, amelyért Trevor Mallard parlamenti elnököt tették felelőssé. Ellenzéki vezetők szerint a tüntetőkkel szembeni eljárás szégyenteljes és hatástalan volt, ráadásul csak rontott a helyzeten.

(Kiemelt képünk: Youtube képernyőfotó)

Tegnap 19:19

A jelenlegi amerikai kurzust Moszkva nemcsak a maga, de a világ számára is fő kockázatforrásnak tekinti, és fel szándékozik számolni Washington „dominanciájának maradványait” – hirdette meg Oroszország módosított külpolitikai koncepciója, amelyet pénteken hagyott jóvá Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A norvég fővárosban mintegy 800 kilogramm kokaint talált a rendőrség gyümölcsök közé rejtve, a skandináv országban korábban még soha nem bukkantak ilyen nagy mennyiségű szállítmányra – közölték a helyi hatóságok pénteken.