Meghosszabbította az Egyesült Államok a Kanadára és Mexikóra vonatkozó beutazási korlátozásokat

Már több mint egy éve érvényben vannak a korlátozások, amiket meghosszabbított a Biden-adminisztráció.

2021. június 21., 21:58

Szerző:

Egy hónappal, július 21-ig meghosszabbította az Egyesült Államok a Kanadára és Mexikóra vonatkozó beutazási korlátozásokat koronavírus-járvány miatt a „nem elengedhetetlen” utazások esetében – közölte hétfői Twitter-bejegyzésében az amerikai belbiztonsági minisztérium (DHS).

„A Covid-19 terjedésének csökkentése érdekében az Egyesült Államok július 21-ig kiterjeszti a Kanadára és Mexikóra vonatkozó, nem elengedhetetlen utazási korlátozásait a szárazföldi és kompátkelőhelyek esetében is, miközben továbbra is biztosítja az alapvető üzleti utazáshoz való hozzáférést” – írja a minisztérium. A korlátozásokat először 2020 márciusában, a koronavírus-járvány kezdetén vezették be a két országgal, és azóta több alkalommal meghosszabbították. A legutóbbi határidő hétfőn járt volna le, írja az MTI.

A DHS szerint pozitív fejlemények történtek az elmúlt hetekben, és továbbra is együttműködnek a szakértői munkacsoportokkal annak meghatározása érdekében, hogy milyen feltételek mellett lehet biztonságosan és fenntarthatóan enyhíteni a korlátozásokat.

Bill Blair, Kanada közbiztonságért és veszélyhelyzetekre való felkészülésért felelős minisztere már pénteken bejelentette a Twitteren: „az Egyesült Államokkal együttműködve 2021 július 21-ig meghosszabbítjuk a nem elengedhetetlen nemzetközi utazásokra vonatkozó korlátozásokat”. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kormány további intézkedéseket tervez az oltással rendelkezők számára Kanadában.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szintén pénteken igyekezett megnyugtatni a korlátozások miatt csalódott lakosságot.

„Értem, hogy ez nagyon sok ember számára elkeserítő, akik csak vissza akarnak térni a normális kerékvágásba, de a kezdetektől fogva nagyon fontosnak tartjuk, hogy megvédjük a kanadaiakat” 

– fogalmazott a miniszterelnök. Trudeau hozzátette: azt szeretné, ha a kanadai lakosság 75 százaléka megkapná az első adag szérumot, és legalább 20 százalékuknak a védettséghez szükséges összes oltást beadnák, mielőtt feloldják az utazási korlátozásokat.

Az észak-amerikai ország hivatalos nyilvántartása szerint hétfőig a kanadai lakosság 65,8 százaléka kapott legalább egy adag Covid-19 elleni vakcinát, 18,8 százalékuk pedig a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltását megkapta.

Az Egyesült Államok folyamatosan mérlegeli az Egyesült Királysággal és az Európai Unió országaival kapcsolatos beutazási korlátozások esetleges enyhítését is, azonban eddig mind a Joe Biden amerikai elnök vezette kormányzat tisztviselői, mind pedig a légitársaságok képviselői úgy nyilatkoztak: nem számítanak arra, hogy július 4-nél korábban feloldják a korlátozásokat.

Fotók: Chandan Khanna / AFP