Meghalt Shane MacGowan ír zenészlegenda, a Pogues frontembere

65 éves korában elhunyt Shane MacGowan, a Pogues dalszerzője és énekese.

2023. november 30., 13:07

Szerző:

Shane MacGowan, az úttörő ír folk-punkzenekar, a Pogues énekese és dalszerzője, 65 éves korában, hosszan tartó betegség következtében elhunyt – írja a The Guardian. Felesége, Victoria Mary Clarke azt mondta: „Shane mindig is a fény, amit magam előtt tartok, álmaim és életem szerelme mércéje lesz.”

MacGowan 2022 decemberében vírusos agyvelőgyulladással került kórházba, 2023-ban több hónapot intenzív osztályon töltött.

Shane MacGowan az angliai Kentben született karácsonykor; szülei éppen rokonlátogatóban voltak, amikor anyjánál megindultak a fájások. A család a Tipperary megyei Puckhaunban élt egy nagy farmon MacGowan hatéves koráig, majd Londonba költözött. MacGowant 1971-ben ösztöndíjjal vették fel az egyik legjobb középiskolába, a Westminster Schoolba, egy év múlva azonban kirúgták kábítószer-birtoklás miatt.

1980-ban Spider Stacy, Shane MacGowan, a bendzsón játszó Jem Finer, a harmonikás James Fearnley és a dobos John Hasler új együttest alapított. A banda neve – Stacy javaslatára – Pogue Mahone lett, amely gaelül azt jelenti, hogy Csókold meg a seggemet! Az új együttesben Stacy és MacGowan kezdetben felváltva énekelt, de később MacGowan lett a fő énekes.

A Pogue Mahone később – a kiadó kérésére – felvette a The Pogues nevet, és az egyik legismertebb, az ír tradicionális muzsikát rock- és punkelemekkel keverő együttessé vált.

Az 1980-as évek második felére a The Pouges túljutott a csúcson, elszámolási gondok támadtak a tagok között, és Shane MacGowan önpusztító életmódja állandó problémaforrássá vált. MacGowan állandóan ivott, részegen állt színpadra, elfelejtette a dalszövegeket, lekésett repülőket, kiszámíthatatlan dührohamokat kapott. 1991 novemberében, a japán turnén társai kirúgták MacGowant.

A The Pogues először a The Clash volt énekesével, Joe Strummerrel helyettesítette őt, majd Spider Stacy vette át a helyét. Az együttes két lemezt készített velük, majd 1996-ban felbomlott. A banda búcsúkoncertjén Shane MacGowan is fellépett. 2001-ben a The Pogues ismét összeállt. Az újraalakult együttes azóta új lemezt nem jelentetett meg, 2012. augusztus 11-én a Sziget Fesztiválon is felléptek.

(Kiemelt képünk: Shane MacGowan, a The Pogues frontembere a brit Summer Time fesztiválon a Hyde Parkban, London központjában 2014. július 5-én. Fotó: Leon Neal / AFP)

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

2024. február 27., 12:22

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.