Meghalt Lubomír Strougal, volt kommunista csehszlovák kormányfő

Meghalt Lubomír Strougal, a kommunista Csehszlovákia volt szövetségi kormányfője, belügy- és mezőgazdasági minisztere.

2023. február 6., 17:29

Szerző:

Az 1968-as reformmozgalmat követő úgynevezett normalizációs időszak egyik jelképét, aki személyesen nem tartozott Csehszlovákia Kommunista Pártjának (CSKP) keményvonalas magjához, súlyos betegség után, 98 éves korában érte a halál – erősítette meg a cseh CTK hírügynökségnek és a közszolgálati rádiónak egy családhoz közeli forrás.

 Lubomír Strougal 1970 és 1988 között a csehszlovák szövetségi kormány elnökeként tagja volt a kommunista párt legszűkebb vezetésének. Kormányfői tisztségéből 1988-ban távozott, miután nem értett egyet azzal, hogy a korabeli csehszlovák pártvezetés a gyakorlatban nem volt hajlandó támogatni és követni Michail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár reformpolitikáját. Az 1989-es rendszerváltást követően Lubomír Strougal nyugdíjba vonult, az újjáalakult kommunista pártba sem lépett be.

Az utóbbi években büntetőeljárás folyt ellene azzal a váddal, hogy a múlt század hatvanas éveiben belügyminiszterként felelős volt több ember haláláért, akik megpróbáltak Nyugatra távozni. Strougal a vádakat elutasította. Az eljárást később a politikus egészségi állapotára hivatkozva leállították. Az ezredforduló után megjelent emlékiratai komoly népszerűségnek örvendtek, nagy példányszámban fogytak el.

(Fotó: Facebook)