Megerősítette védelmi együttműködését Japán és az Egyesült Államok

Japán új védelmi stratégiát jelentette be, és jelentősen növeli védelmi kiadásait. A két ország közötti védelmi megállapodás hatályát a világűrre is kiterjesztették.

2023. január 12., 09:13

Szerző:

Megerősítette stratégiai védelmi együttműködését Japán és az Egyesült Államok, amikor Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter Washingtonban fogadta tokiói hivatali partnereit.

„Egyetértünk abban, hogy Kína jelenti a legnagyobb stratégiai kihívást" – szögezte le az amerikai diplomácia vezetője, miután tárgyalt Hajasi Josimasza japán külügyminiszterrel. A két politikus közös sajtótájékoztatóján az amerikai külügyminiszter „melegen üdvözölte", hogy Japán új védelmi stratégiát jelentette be, és jelentősen növeli védelmi kiadásait. Megerősítette egyúttal, hogy a két ország közötti védelmi megállapodás hatályát a világűrre is kiterjesztették. Bármilyen, űrbéli incidens alapján is életbe léptethető a két ország közötti egyezmény 5. cikke, amely értelmében ha az egyiküket megtámadják, azt a másik ország is saját maga elleni támadásként értékeli – magyarázta Blinken.


Lloyd Austin a megbeszélések után bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2025-ig gyorsreagálású tengerészgyalogos erőt vezényel okinavai bázisára, hogy megerősítse Japán védelmét. Mint mondta: egy tüzérségi ezred helyét veszi át a tengerészgyalogság. Austin szerint ez az egység jelentősen javítja majd Japán védelmét és az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságát. Okinavát több mint 25 ezer amerikai katona állomásozik.
A japán kormány nemrég jelentette be, hogy 5 év alatt csaknem megkettőzi az ország védelmi kiadásait, ami fordulópontot jelent a japán védelmi politikában. A második világháborút megelőzően Kelet-Ázsia jelentős részét uralma alá hajtó ország vereségét követően ugyanis olyan japán alkotmányt fogadtak el, amely tiltja, hogy az ország hadsereget tartson fenn; a japán fegyveres erőket ezért önvédelmi erőknek nevezik.


Pénteken Joe Biden amerikai elnök fogadja Kisida Fumio japán kormányfőt.

(Kiemelt képünk:  Hajasi Josimasza japán (b) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a washingtoni külügyminisztériumban a védelmi miniszterek társaságában folytatott tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2023. január 11-én. A két fél közölte: az Egyesült Államok és Japán megerősítette stratégiai védelmi együttműködését. MTI/EPA/Michael Reynolds)

Tegnap 21:53

Jemeni lázadóknak szánt iráni gépkarabélyok, géppuskák és tankelhárító rakéták ezreit foglalták le január 15-én francia haditengerészeti egységek az Ománi-öbölben – közölte csütörtökön az amerikai haderő közel-keleti térségért is felelős középső parancsnoksága (CENTCOM).

Tegnap 21:50

Választási csalásra való felbujtással vádolja egy ellenzéki szenátor Jair Bolsonaro volt brazil államfőt. Marcos do Val egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt állította, hogy az októberi elnökválasztás előtt a volt államfő környezetéből megkörnyékezték őt a választás majdani érvénytelenítésének lehetőségével kapcsolatban.

Tegnap 19:49

Szerbia még nem írta alá az úgynevezett francia-német javaslatot, amely a Belgrád és Pristina közötti helyzetet rendezné, a tárgyalásokat még folytatni kell – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban a parlament rendkívüli ülésén, amelynek témája a koszovói helyzet rendezése volt. Az elnök egyik felszólalását az ellenzék bekiabálással zavarta meg, majd dulakodás tört ki a kormánykoalíció és az ellenzék képviselői között.