Megállapodás született a kormányalakításról Svédországban

A konzervatív Mérsékelt Pártot vezető Ulf Kristersson pénteken bejelentette, hogy sikerült megállapodni a Kereszténydemokratákkal és a Liberálisokkal kisebbségi kormány megalakításáról.

2022. október 14., 11:22

Szerző:

A bevándorlásellenes, jobboldali Svéd Demokraták kívülről támogatják majd a kabinet munkáját, cserébe pedig beleszólást kapnak a kormányzati döntésekbe.

A szeptember 11-i parlamenti választásokon a Mérsékelt Pártból, a Svéd Demokratákból, a Kereszténydemokratákból és a Liberálisokból álló jobboldali tömb együttesen 176 helyet szerzett a 349 tagú parlamentben, hajszállal megelőzve a 173 mandátumhoz jutó balközép pártokat.

(Kiemelt képünk: Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták vezetője (l) és Ulf Kristersson, a Mérsékelt Párt vezetője pózol a koalíciós kormány megalakításáról szóló sajtótájékoztatón a parlament sajtóirodájában Stockholmban, Svédországban 2022. október 14-én. Jonathan NACKSTRAND / AFP)

 

06:23

A Fehér Ház támogatja a békés tiltakozást, és közelről figyeli a Kínában zajló eseményeket  jelentette ki az amerikai elnöki hivatal Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.

 

06:17

Vége az aranykornak a brit-kínai kapcsolatokban, és Londonnak általánosságban is a vele azonos értékeket valló szövetségesekkel kell drámai mértékben elmélyítenie kapcsolatrendszerét – jelentette ki első átfogó külpolitikai programadó beszédében Rishi Sunak brit miniszterelnök.