Még több katonát küld Litvániába Németország

Már a pacifista német kancellár sem bírja elviselni Putyint.

2022. február 10., 19:44

Szerző:

Oroszországnak nem szabad alábecsülnie az Európai Unió és a NATO egységét és határozottságát – mondta Olaf Scholz német kancellár az ukrán-orosz katonai feszültséggel kapcsolatban csütörtökön a balti államok vezetőivel folytatott megbeszélése előtt.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Oroszországnak egyértelmű lépéseket kell tennie a feszültség oldására.

„Csakis ezekkel a lépésekkel egyidejűleg vagyunk hajlandóak komoly párbeszédre az európai biztonság kérdéseiről" – azt is hozzátette, hogy a NATO már tett is „konkrét javaslatokat" Oroszországnak. Németország „nagyon komolyan veszi szövetségesei aggodalmait", ezért az eddigi ötszázról jelentősen növeli Litvániában szolgáló katonái számát – mondta a német kancellár.

 A balti országok vezetői elítélték Oroszország tevékenységét. Gitanas Nauseda litván elnök kiemelte, hogy Moszkva ultimátumokat ad a NATO-nak. Kaja Kallas észt kormányfő hozzátette: Oroszország vissza akarja hozni azt a világot, amelyben a befolyási övezetek elve rendezte a nemzetközi kapcsolatokat. Krisjanis Karins lett miniszterelnök hangsúlyozta: Moszkva politikája neoimperialista.

(Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár (balról a második) Berlinben sajtótájékoztatót tart a balti államok vezetőivel az ukrán krízisről február 10.-én.  Fotó: Christophe Gateau /  Pool/dpa)