Még több katonát küld Litvániába Németország

Már a pacifista német kancellár sem bírja elviselni Putyint.

2022. február 10., 19:44

Szerző:

Oroszországnak nem szabad alábecsülnie az Európai Unió és a NATO egységét és határozottságát – mondta Olaf Scholz német kancellár az ukrán-orosz katonai feszültséggel kapcsolatban csütörtökön a balti államok vezetőivel folytatott megbeszélése előtt.

Olaf Scholz hangsúlyozta, hogy Oroszországnak egyértelmű lépéseket kell tennie a feszültség oldására.

„Csakis ezekkel a lépésekkel egyidejűleg vagyunk hajlandóak komoly párbeszédre az európai biztonság kérdéseiről" – azt is hozzátette, hogy a NATO már tett is „konkrét javaslatokat" Oroszországnak. Németország „nagyon komolyan veszi szövetségesei aggodalmait", ezért az eddigi ötszázról jelentősen növeli Litvániában szolgáló katonái számát – mondta a német kancellár.

 A balti országok vezetői elítélték Oroszország tevékenységét. Gitanas Nauseda litván elnök kiemelte, hogy Moszkva ultimátumokat ad a NATO-nak. Kaja Kallas észt kormányfő hozzátette: Oroszország vissza akarja hozni azt a világot, amelyben a befolyási övezetek elve rendezte a nemzetközi kapcsolatokat. Krisjanis Karins lett miniszterelnök hangsúlyozta: Moszkva politikája neoimperialista.

(Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár (balról a második) Berlinben sajtótájékoztatót tart a balti államok vezetőivel az ukrán krízisről február 10.-én.  Fotó: Christophe Gateau /  Pool/dpa)

Tegnap 21:33

Országuk védelmi célú légierejének egyesítéséről szóló szándéknyilatkozatot írt alá a közelmúltban a dán, a svéd, a norvég és a finn légierő parancsnoka a németországi Ramsteinben létesített amerikai légitámaszponton – jelentették be a négy országban pénteken, és Jan Dam vezérőrnagy, a dán parancsnok a Reuters hírügynökségnek azt is elmondta, hogy a döntés hátterében az Oroszország által tavaly februárban Ukrajna ellen indított háború áll.

Tegnap 20:59

Az amerikai Idaho állam törvényhozása hétfőn megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a halálbüntetések kivégzőosztag általi végrehajtását a méreginjekciók alternatívájaként. Ezzel az állam Mississippi, Utah, Oklahoma és Dél-Karolina után az ötödik amerikai tagállam, amelyben választhatóvá válhat ez a kivégzési mód – jelentette az AP hírügynökség.

Tegnap 20:23

Emmanuel Macron francia elnök pénteken, az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli találkozója után tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy áprilisban az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel együtt Pekingbe utazik, hogy tárgyalásokat folytasson Hszi Csin-ping kínai elnökkel az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Tegnap 19:25

Oroszország idén nem vesz részt a Föld órája akcióban, mivel a mozgalom szervezője, a Természetvédelmi Világalap (WWF) felkerült a külföldi ügynöknek minősített szervezetek listájára – közölte pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságírókkal.