Még a nevüket is előre tudták az öngyilkos merénylőknek a Srí Lanka-i hatóságok

2019. április 23., 16:22

Szerző:

Egyre inkább úgy tűnik, elkerülhető lett volna a 21. század – szeptember 11. utáni – legvéresebb merénylete - írta az Index. Az eddig 310 halálos áldozattal járt Srí Lanka-i öngyilkos merényletsorozatról ugyanis szokatlanul pontos figyelmeztetéseket kapott a szigetország hírszerzése India és az Egyesült Államok titkosszolgálataitól is a CNN szerint.

A források templomok és szállodák elleni merényleteket jeleztek, a húsvét közeledtével egyre többször és egyre nagyobb méretű támadás lehetőségéről beszélve. Április 4-én már konkrétan a keresztény templomok elleni merénylet veszélyéről érkeztek az információk a külföldi szolgálatoktól.

A merényletre készülő gyanús személyek névsora is a helyi titkosszolgálatok birtokában volt.

Mindez a védelmi minisztertől április 9-én eljutott a rendőrfőnökhöz is, ismételten a potenciális elkövetők nevével. Ennek ellenére nem történt semmi, ami érdemben akadályozhatta volna a véres támadás előkészületeit és végrehajtását. Sem a templomok, sem a szállodák őrségét nem erősítették meg.

A térfigyelőkamera-felvételek alapján látható, milyen könnyedén sétál be hátizsákjával az egyik öngyilkos merénylő a kiszemelt templomba.

Fotó: Sky News

Srí Lankán tavaly ősz óta komoly politikai válság van, amely az államfő és a kormányfő közötti konfliktusból adódik. Az elnök elmozdította a kormányfőt a nemzetbiztonsági tanácsból, így Ranil Vikremaszinge el volt zárva az érdemi információktól. Az államfői hivatal nem kommentálta az információk elégtelen kezeléséről szóló híreket. Az elnök, Matripala Sziriszena csupán annyit mondott, a merénylet hátterének felderítéséhez nemzetközi együttműködésre van szükség.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.