Medvegyev: Oroszország nem akar közvetlen konfliktust a NATO-val

Oroszország nem akar közvetlen konfliktusba lépni a NATO-val, és az az érdeke, hogy tárgyalások útján oldja meg az ukrajnai válságot - jelentette ki pénteken Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt államfő és miniszterelnök.

2023. március 24., 16:37

Szerző:

A VKontaktye orosz közösségi hálózat felhasználói és újságírók kérdéseire válaszolva a politikus ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy bármilyen ukrán kísérlet a Krím félsziget visszavételére alapot szolgáltatna Oroszországnak „bármilyen fegyver” bevetésére.

„Az állam egy részének elszakítására irányuló bármilyen kísérlet az állam létezésének megsértése” – mondta. „Eléggé nyilvánvaló, hogy ez felhatalmaz bármilyen fegyver bevetésére, beleértve azokat, amelyeket a nukleáris doktrína előír. Remélem, hogy az óceánon túli »barátaink« megértik ezt” – figyelmeztetett.

Azt is kijelentette, hogy a külföldi fegyverekkel együtt a velük Ukrajnába érkező szakértők is az orosz hadsereg számára legitim célpontokká válnak, amelyeket el kell pusztítani.

„Meg kell érteniük, ha egy amerikai vagy lengyel katonát találunk ott, meg kell ölnünk”

– mondta.

Az orosz politikus szerint a külföldi országoktól kapott katonai segítség nélkül Kijev csak néhány napig tartana ki, száz százalékban függ ettől a segítségtől.

Leszögezte: az orosz erők akár Kijevig vagy Lvivig (Lemberg) előrenyomulhatnak Ukrajnában, „hogy kiirtsák a fertőzést”.

Kijelentette, hogy Kijev teljes egészében külföldi pénzből él. Feltette a kérdést, mi történik, ha véget érnek a harci cselekmények? „Ukrajnában nemcsak csőd van, hanem teljes egészében külföldi eszközökből élnek, ez egy nem létező állam. (...) Nem tudom, fogják-e őket majd tovább támogatni” – mondta.

Ukrajna esetleges európai uniós tagságát Dmitrij Medvegyev „százszázalékos hazugságnak” nevezte. „Kinek kellenek így? Csak azért mondják, hogy megnyugtassák az embereket és a kijevi klikket” – tette hozzá.

Medvegyev figyelmeztetett: az orosz és az amerikai hadsereg közötti összecsapás következményei borzalmasak lennének. Mint mondta, egy ilyen háborúnak nem lenne győztese.

(Kiemelt kép: Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt vezetője a Biztonsági Tanácsnak Vlagyimir Putyin orosz államfő részvételével tartott videokonferenciáján vesz részt a Moszkva melletti Gorkijban 2022. október 19-én. Fotó: MTI/AP/Szputnyik pool/Jekatyerina Stukina)