Más erőszakos akciókra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

2019. január 18., 14:18

Szerző:

A gdanski polgármestert, Pawel Adamowiczot megölő Stefan W. más erőszakos cselekedetekre is készült - közölte ügyészségi forrásokra hivatkozva a PAP lengyel hírügynökség.

A 27 éves gdanski férfi - akinél korábban paranoid skizofréniát állapítottak meg - miután leülte a bankrablások miatt kiszabott 5 és fél évét és december végén kiszabadult, egyik volt fogolytársának elmondta, hogy egy merénylet elkövetését fontolgatja, amelynek híre "majd az egész világon elterjed". Hasonló dolgokról beszélt rokonai előtt is.

Stefan W. - vallomása szerint - szabadulása után ezért Varsóba utazott, és a késői órákban az elnöki palotához ment, hogy bejusson annak területére. Azonban nem sikerült a kerítésen átmásznia, így végül visszatért Gdanskba. A lengyel kormányőrség (SOP) pénteki közleményében cáfolta Stefan W. állítását, szerintük semmi ilyesmi nem történt.

Arról, hogy honnan szerezte a gdanski merénylethez használt kést, valamint hogyan jutott fel a merénylet színhelyére, a színpadra, Stefan W. nem volt hajlandó vallomást tenni.

Pawel Adamowiczot szombaton helyezik örök nyugalomra a gdanski Mária-székesegyházban. A búcsúztatás már csütörtök délután megkezdődött a gdanski Európai Szolidaritás Központban, a főpolgármester ott elhelyezett koporsója előtt tömegek róják le tiszteletüket. A bazilikába péntek este gyászmenettel viszik át a koporsót, a szombati gyászünnepséget - melyen ott lesz többek között Andrzej Duda elnök és Mateusz Morawiecki kormányfő is - több lengyel város közterein óriáskivetítőkön fogják közvetíteni. Délutánra és szombatra a lengyel államfő nemzeti gyásznapot hirdetett.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.