Már 13 halottja van a Florence hurrikánnak, további áradások várhatóak

2018. szeptember 15., 17:04

Szerző:

Óriási áradásokat okoz az Egyesült Államok keleti partjainál tomboló Florence hurrikán – írja a CNN. A trópusi viharban eddig tizenhárman vesztették életüket, köztük egy édesanya és csecsemője az észak-karolinai Wilmingtonban. A nő és gyermeke szörnyethaltak, amikor egy kicsavart fa rádőlt a házukra.

Egy férfi Hampsteadben hunyt el, amikor szívrohamot kapott, de a segítségére siető mentők útját elzárták az utakra dőlt fák, így nem érkeztek ki hozzá időben. Két férfi Lenoir Countyban vesztette életét, egyiküket megrázta az áram, mikor megpróbálta bekötni a generátort, a másikukról csak annyit lehet tudni, hogy kiment a viharba, hogy a kutyáit bevigye a házba. Két másik ember Carteret Countyban hunyt el, eddig ismeretlen körülmények között.

Az eddigi mintegy 500 milliméternyi csapadék duplája várható összesen a következő napokban, amely azután okozza a legnagyobb problémát, miután lehullott, hiszen, ahogyan a CNN által megkérdezett meteorológus is fogalmaz, a víznek valamerre el kell folynia, ez pedig áradással és földcsuszamlásokkal jár.

Fotó: Twitter

Ahogyan arról már a Florence becsapódásakor írtunk, csak az észak-karolinai New Bern településről már 385 embert mentettek ki az egyre magasodó vízállásból, de több mint 100 másik lakosnak azóta is várnia kell, mivel a vihar nem csillapodott, és többméteres hullámokat verdes, így nem biztonságos a mentés. Szintén az észak-karolinai Onslow Countyban 200-300 ember várja, hogy kimentsék, az időjárási körülmények miatt eddig csak 20 bajbajutott háztartásba jutottak el a tűzoltók – írja az ABC News.

Észak és Dél-Karolina szerte mára 900 ezer otthon maradt áram nélkül, Donald Trump amerikai elnök pedig jóváhagyta, hogy katasztrófa sújtotta területté nyilvánítsák Észak-Karolinát, így a vihar után anyagi segítséget kaphatnak a károsultak az államtól, illetve a szövetségi kormánytól.

Dél-Karolina még csak most „kapja” a javát, a vihar pedig nem csak a partvidéket sújtja. Szombat reggelre Florence magja Myrtle Beachtől 56 kilométerre volt, onnan halad nyugatra három kilométer per órás sebességgel. A trópusi vihar széllökései a magtól 175 kilométeres körzetben tombolnak. Myrtle Beachen is már magasan áll a víz, a folyók pedig nem sokáig bírják, várhatóan hamar kiöntenek.

„Hallottuk, hogy kiabálnak, de nem tudtunk segíteni”

Bár az Egyesült Államok délkeleti partja felé tartó hurrikán pár nappal ezelőtt megközelítette az ötös erősséget, először kettes, majd egyes fokozatúra szelídült. Kedd reggel Florence már brutális erősségű, 225 kilométer per órás széllökéseket produkált, a Nemzeti Hurrikán Központ pedig akkor azt jósolta, hogy az akkori erősödéssel 24-36 órán belül eléri majd a 252 kilométer per órás, vagy annál nagyobb sebességet. Ez nem történt meg, hanem 177 kilométer per órára, majd 144-re csökkent mire becsapódott, ami még mindig nagyon veszélyes erejű vihar.

Az áradások és viharok miatt szükségállapot van érvényben Virginiában, Észak- és Dél-Karolinában, Georgiában és Marylandben is. Közel egymillió embert figyelmeztettek, hagyja el otthonát, mégis többen úgy döntöttek, maradnak.

Fotó: Twitter

CNN által megszólaltatott Annazette Riley-Cromartie és családja azt hitte, masszívan felépített téglaházukban biztonságban lesznek Észak-Karolnia keleti részén. Nem így lett. Három gyermekével és férjével a padláson várták órákig, míg kimentik őket, miután a földszinten már mellkasig ért a víz.

– Ekkor hallottuk, hogy a szomszédból kiabálnak. A férjem kiment, hogy megnézze, mit tehet, de addigra a víz már a mellkasa fölé ért, nem tudott tovább menni – mondta az asszony.

A család hívta a 911-et, de senki sem ment értük. Csónakkal érkező indianai önkéntesek segítettek rajtuk.

A segélyhívó túlzsúfoltságára az állam kormányzója már pár nappal a hurrikán lecsapása előtt figyelmeztetett:

– Most utoljára még van idejük elhagyni a lakásukat. Ha az eső leszakad és fújni kezd a viharos szél, ne induljanak útnak – idézte a parti településeken élőkhöz szóló észak-karolinai kormányzót, Roy Coopert akkor a CNN. Cooper hozzátette, hogy a legdurvábban érintett területeken az elsősegélynyújtó mentők és tűzoltók életét sem kockáztatják, elvezénylik őket onnan.

De a hurrikán nem csak olyanokat sújt, akik a figyelmeztetés ellenére önszántukból az otthonaikban maradtak. Hiába ugyanis az evakuálási parancs – írja az ABC News a dél-karolinai börtön rabjait nem menekítették ki a celláikból. A büntetés-végrehajtási intézet vezetője a televízió kérdésére azt mondta, véleményük szerint elég messze vannak a parttól ahhoz, hogy ne legyen probléma. A börtönben 651 rabot tartanak fogva.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén eddig 1100 repülőjáratot töröltek, Georgia, Észak-és Dél-Karolina reptereit lezárták. A Virginiában lévő Reagan repülőtér még fogad és indít járatokat.

Dél-Karolina kormányzója, Henry McMaster is sajtóértekezletet tartott. Kijelentette: a vihar idején fosztogatókkal szemben a legszigorúbban eljárnak. A kormányzó egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy hidak váltak járhatatlanná, és utakat mosott el az áradat, valamint az áradások mellett földcsuszamlásokra is kell számítani.

A legerősebb trópusi viharok az Egyesült Államok történetében

1. A Great Galveston hurrikán Texas nagy részét szinte megsemmisítette 1900-ban. Előrejelzés híján csaknem 8000 ember halt meg (más adatok szerint ez a szám inkább 12 ezer). A vihar tízezer embert hajléktalanná tett.

2. A négyes erősségű Maria hurrikán 2017 szeptember huszadikán csapott le Puerto Ricóra. Az eleinte 64 halálos áldozatról szóló beszámolókat nemrég mintegy háromezerre módosították. A tévedés oka az lehetett, hogy az állam a kezdetleges számba azokat vette be, akik úgy lelték halálukat, hogy rájuk omlott egy épület, megfulladtak vagy a repülő törmelékektől sebesültek meg. Ennek ellenére azok is a hurrikán áldozatainak számítanak, akik a rossz egészségügyi ellátás, és a hurrikánt követő áramkimaradások és tiszta, ivóvíz hiánya miatt, amúgy kezelhető krónikus betegségben vagy fertőzésben elhunytak.

3. Az 1928-as Okeechobee hurrikánban 2500-an haltak meg Puerto Ricoban és az Egyesült Államok déli partvidékén. Rengeteg házat és nagyobb épületet is magával ragadott a vihar.

4. 2005-ben csapott le a Katrina hurrikán amely a Bahamáknál alakult ciklonná, majd a Mexikói öbölnél haladt New Orleans felé. A legnagyobb károkat New Orleans mellett más louisianai településeken okozta, de Mississippi, Alabama és Florida is érintettek voltak. A tragédiákhoz főként a földcsuszamlások, óriási hullámok, a magas vízállás és áramkimaradások vezettek, és összesen csaknem kétezer halálos áldozata volt a hurrikánnak.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.