Már 32 halottja van a Florence hurrikánnak, és folytatódnak az áradások

2018. szeptember 18., 15:35

Szerző:

Vannak még olyan területek, ahol még csak most következnek a legkeményebb áradások - figyelmeztette Észak-Karolina lakóit a kormányzó, Roy Cooper.

Eddig összesen 2600 embert és több mint 300 állatot kellett kimenekíteni az állam katasztrófa sújtotta területeiről, harminckét ember pedig életét vesztette - írja az ABC News. Köztük egy egy éves kislány, Kaiden Lee-Welch, akit az áradó víz sodort magával.

A trópusi ciklon okozta eső mennyisége és hossza rekordot döntött, eddig 838 milliméter hullott. A Karolinák menti folyók tovább duzzadnak és nemsokára kiáradhatnak. A Lumberton folyó mentén fekvő South Lumberton lakóit már evakuálták is. Még hátravan Hoke County, ahol gátszakadás veszélye miatt van szükség evakuálásra.

A derékig vagy a fölé érő víz miatt nehezen jutnak el az ételt szállító kamionok a bajba jutott területekre, félmillió háztartásban továbbra sincs áram.

A Florence előrehaladtával erős viharokkal, tornádóval sújtotta a a közép-atlanti térséget, közte Virginia államot. Utóbbiban egy ember meghalt, amikor rádőlt egy összeomló épület.

Fotó: Twitter/Dj Rubiconsky

Bár az Egyesült Államok délkeleti partja felé tartó hurrikán eleinte megközelítette az ötös erősséget, először kettes, majd egyes fokozatúra szelídült. Múlt kedd reggel Florence már brutális erősségű, 225 kilométer per órás széllökéseket produkált, a Nemzeti Hurrikán Központ pedig akkor azt jósolta, hogy az akkori erősödéssel 24-36 órán belül eléri majd a 252 kilométer per órás, vagy annál nagyobb sebességet. Ez nem történt meg, hanem 177 kilométer per órára, majd 144-re csökkent mire becsapódott, ami még mindig nagyon veszélyes erejű vihar.

Az áradások és viharok miatt szükségállapot van érvényben Virginiában, Észak- és Dél-Karolinában, Georgiában és Marylandben is. Közel egymillió embert figyelmeztettek, hagyja el otthonát, mégis többen úgy döntöttek, maradnak.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.