Majomhimlő: Egyre több a regisztrált fertőzött

Tíz új majomhimlős esetet jelentettek a kanadai Québec tartományban, így a megbetegedések száma 15-re emelkedett - közölték kedden a kanadai egészségügyi hatóságok.

2022. május 25., 13:55

Szerző:

„Arra számítunk, hogy az elkövetkező napokban további esetek megerősítése várható” – mondta Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter, aki szerint a minták elemzése folyamatban van. „Számos intézkedést hoztunk az esetek felderítésére és a majomhimlő kanadai terjedésének megfékezésére” – tette hozzá, megjegyezve, hogy „a helyzet más, mint a koronavírus megjelenésekor volt”.

A szövetségi kormány elérhetővé tette az Imvamune nevű vakcinát és a nemzeti stratégiai vészhelyzeti készletben tárolt gyógyszereket. A védőoltás első adagjait kedden szállították Québec tartományba. Míg a majomhimlő ellen nincs vakcina, amely általában magától gyógyul, a himlő elleni vakcina védelmet nyújthat a kontaktesetek ellen.

Kanada a múlt héten erősítette meg az első két esetet a francia nyelvű tartományban. A majomhimlő olyan fertőző betegség, amelyet vírus okoz, ezt fertőzött állatok, leggyakrabban rágcsálók közvetítik az emberre. A vírust azonban először 1958-ban fedezték fel makákók egy csoportjávban. A  majmokat kutatási céllal tanulmányozták, ezért kapta a vírus az Inserm, egy vezető francia orvosi kutatóintézet nevét.

A majomhimlőt az elmúlt hetekben Európában és Észak-Amerikában is kimutatták.

(Kiemelt képünk: A majomhimlő jellegzetes kiütései. Forrás: Wikimedia Commons/CDC)