Az Orbán-kormány elfogadta, 500 milliárd forintra büntetik Magyarországot az EU-s támogatásokat övező korrupció miatt

2019. november 13., 07:40

Szerző:

Magyarország tudomásul vette, hogy megbüntetik az Európai Uniótól kapott támogatás szabálytalan, korrupció gyanúját felvető felhasználása miatt. Ez 500 milliárd forintjába, vagyis arányában a magyar gazdaság által egy év alatt előállított érték két százalékába kerülhet – írja a Reuters hírügynökség abban a jelentésében, amelyet többek közt a New York Times honlapja is átvett.

A részletek abból a dokumentumból derülnek ki, amelyet az Európai Parlament költségvetési ellenőrzési bizottságának (CONT) a hétfői ülésére készítettek, és amelyet az ülés után közzétettek a bizottság honlapján. A dokumentum szerint Magyarország elfogadta, hogy 10 százalékkal csökkentik azokat az EU-alapokat, amelyeket a bizottság szerint rosszul menedzseltek a 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakban.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A Reuters emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor újra és újra összetűzésbe kerül az EU-val, valamint más tagországokkal nem csupán amiatt, amit a jogállamiság eróziójának tekintenek, hanem az EU-s alapok magyar felhasználása miatt is. Ehhez képest a 30 olyan EU-s támogatási program közül, amelyet az Európai Bizottságnak 2018-ban korrigálnia kellett, nyolc magyar program volt. A z Európai Bizottság tavaly a Magyarországot találta a leggyengébbnek az ilyen programok lebonyolítása és az ellenőrzési rendszer szempontjából.

Magyarország projektenként vitathatta volna az Európai Bizottság megállapításait, de ehelyett a pénzügyi korrekció 10 százalékos átalányát választotta. A Reuters szerint az Orbán- kormány nem kommentálta az értesülést. A hírügynökség megjegyzi: Jávor Benedek volt EP-képviseli azt írta blogjában, hogy a büntetés azt mutatja, Magyarországon a térséggel összevetve is tragikus a helyzet.