Megvalósulhat a magyar kormány áhított tengeri kikötője

Kicsivel közelebb került Magyarország a saját trieszti kikötő tervének megvalósításához.

2023. július 18., 14:18

Szerző:

Az illetékes kikötői hatóság jóváhagyta a magyar tulajdonban lévő terminál rakpartosítását. Hosszú még az út addig, mire a magyar vállalatok is használhatják a terminált exporttevékenységük során, mindenesetre egy olasz lap rámutatott, Kína is dörzsölheti a kezét, ha minden a tervek szerint alakul – írja a napi.hu.

Megkezdődött ezzel párhuzamosan a pályázati munkák elbírálása is, a közeljövőben eldőlhet, kit bízhatnak meg a munkálatok elvégzésével. 

A magyar kormány 2021 januárjára tudta megszerezni a trieszti kikötő terminálját, bár már 2019-ben 11,2 milliárd forintnyi eurót pumpált a trieszti kikötőfejlesztést megvalósító cégbe, az Adria Port Zrt.-be.

Bár több évet áldozott a magyar kabinet arra, hogy megszerezze a trieszti kikötő ezt a bizonyos részét, hosszú idő, mire alkalmassá válhat arra a célra, amelyre szánják. A terminált korábban az Aquila olajfeldolgozó cég használta, finomítóként és szénhidrogén-kezelésre, az elmúlt években azonban elhagyatottá, afféle rozsdaövezetté vált.

(Kiemelt képünk: Trieszt, 2019. július 5. A Külgazdasági és Küllgyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Zeno D'Agostino, a kikötő vezérigazgatója a trieszti kikötőben 2019. július 5-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev)