Magyar adófizetők pénzéből épült a libanoni keresztény kulturális és szakképző központ

A libanoni keresztény kulturális és szakképzési központ az üldözött keresztényeket hivatott megsegíteni többek között magyar adóforintokból.

2021. június 18., 21:31

Szerző:

A magyar kormány 2,2 millió dollárral, azaz csaknem 660 millió forinttal támogatta annak a keresztény kulturális és szakképzési központnak a felépítését Libanonban, amelyet hivatalosan pénteken adott át a magyar kormány képviseletében Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős magyar államtitkár, illetve Besara Butrosz ar-Rai libanoni maronita pátriárka.

Az államtitkár az MTI-t telefonon tájékoztatva kiemelte, hogy a kulturális és szakképzési központ a politikai, gazdasági és egészségügyi válság által sújtott, hátrányos helyzetű helyi keresztény közösség megerősödését és újjáéledését szolgálja. A közel-keleti és libanoni kereszténység támogatásán, a magyar szolidaritás kézzelfogható kifejezésén túl a projekt a magyar politikai érdekeket is szolgálja.

Az államtitkár kifejtette, hogy a kormány Hungary Helps programja keretében évek óta támogatja a közel-keleti térségben (Irak, Libanon, Szíria) a helyi keresztény közösségek megmaradását kórházak, iskolák és templomok újjáépítésével.

(Kiemelt képünk illusztráció: Szent György görögkatolikus templom Bejrút óvárosában 2020. augusztus 18-án. Fotó: JOSEPH EID / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.