Macron: Elkerülhető az ukrán-orosz háború

A francia elnök szerint az EU-nak külön párbeszédet kell elindítani Moszkvával.

2022. február 7., 07:36

Szerző:

Oroszországnak nem Ukrajna lerohanása, hanem a szabályok tisztázása a célja az Európai Unióval, valamint a NATO-val – nyilatkozta Emmanuel Macron francia államfő, aki hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal az ukrán határon kialakult krízisről – írja a BBC. A francia elnök abban bízik, hogy a találkozón elindul egy dialógus, ami megakadályozza a fegyveres konfliktust, mivel szerinte Putyin is nyitott arra, hogy tágabb értelemben vitassák meg problémákat.

Oroszországnak is joggal lehetnek biztonsági aggályai, de lehetséges egy olyan megállapodás megkötése, amivel elkerülhető lesz az ukrajnai háború

– állapította meg Macron, majd hozzátette, hogy Ukrajna szuverenitása nem lehet vita tárgya. Szerinte meg kell érteni és tisztelni kell a nagyszerű orosz népnek a máig ható traumáit, ugyanakkor egyensúlyt kell teremteni, ami képes megőrizni európai az testvérállamok szuverenitását és békéjét.

A francia elnök szerint az EU-nak külön párbeszédet kell elindítani Moszkvával, és nem lehet folyamatosan az Egyesült Államokra hagyatkozni ebben a kérdésben.

Amerikai hírszerzési és katonai források szerint Ukrajna teljes lerohanásához szükséges haderő legalább 70 százalékát már felsorakoztatták az oroszok az ukrán határnál, és február közepén már lehetősége lesz Putyinnak totális támadást indítani.

(Kiemelt kép: Strasbourg, 2022. január 19. Emmanuel Macron francia elnök bemutatja a féléves EU-elnökség programját az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2022. január 19-én. Január 1-jétől Franciaország tölti be fél évig az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. MTI/EPA/Julien Warnand)