Lottón sorsolták ki egy hírhedt mexikói drogbáró vagyonát

Több lefoglalt házat is kisorsoltak a függetlenség napi ünnepségek előtt.

2021. szeptember 16., 07:04

Szerző:

A mexikói állami lottótársaság szerdán tárgynyereményként kisorsolta a hírhedt mexikói drogbáró, a Köpcös néven ismert Joaquín Guzmán egyik házát. Mexikó függetlenségi napja alkalmából tartott ünnepségek előtt, szeptember 16-án élőben közvetítették interneten a sorsolást, ahol összesen 22 tárgyat sorsoltak ki, köztük a nyugati Culiacán városban található ingatlant. Emellett több olyan ház is volt, amit bűnözőktől foglaltak le. A főnyeremény azonban az Azteca stadion egyik páholya volt 2065-ig terjedő használati jogokkal, írja az MTI.

A főként kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó Sinaloa-kartell bölcsőjének számító Culiacánban található, 261 négyzetméter alapterületű házat kiterjedt alagútrendszer kötötte össze hat másik ingatlannal. Az egyik ilyen házból sikerült Guzmánnak – a fürdőkád alatti nyíláson, a csatornarendszeren keresztül – megszöknie, amikor a biztonsági erők le akarták tartóztatni 2014. február 17-én. Ez azonban mindössze csak egyike volt az akkori kartell vezér látványos akcióinak, aki a többi között két börtönből is megszökött. A 64 éves Guzmán jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti az Egyesült Államokban. A mexikói kormány korábban már megkísérelte árverésre bocsájtani a culiacáni házat, de nem talált rá vevőt. A mostani lottósorsolásból származó bevételeket olyan mexikói sportolók javára fordítják, akik az idén részt vettek a tokiói olimpiai, illetve paralimpiai játékokon.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.