London és Washington az átláthatóság, a jogállamiság, a civil társadalom és a független média védelmének szószólója lesz

Új Atlanti Chartáról állapodott meg Biden és Johnson. A két ország elkötelezte magát a demokrácia és a nyitott társadalmak védelme mellett.

2021. június 11., 17:15

Szerző:

Az Atlanti Charter 2021 szerint Boris Johnson és Joe Biden az átláthatóság, a jogállamiság, a civil társadalom és a független média védelmében állnak ki.

A kereken 80 éve aláírt hasonló dokumentum mintájára új Atlanti Chartáról állapodott meg csütörtökön a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) pénteken kezdődő háromnapos, angliai csúcstalálkozója előtt egy nappal Boris Johnson brit miniszterelnök és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.

Az új megegyezés leszögezi, hogy a két ország megerősíti közös felelősségvállalását a kollektív biztonság és a nemzetközi stabilitás fenntartására, a modern kor jelentette fenyegetések teljes köre, köztük a kiberfenyegetések elleni védelemre.

„NATO-szövetségeseink és partnereink a saját nemzeti véderejük erősítésével párhuzamosan is mindig számíthatnak ránk” – hangsúlyozza a dokumentum.

A brit kormányfő és az amerikai elnök közös közleménye szerint igazságos megoldást kell találni az adóztatási jogok megosztására, annak az elvnek az alapján, hogy a legnagyobb és legnyereségesebb multinacionális vállalatok piacaiként szolgáló országok adóztatási jogot kapjanak az e cégek által 10 százalékos haszonkulcs felett megtermelt nyereség legalább 20 százalékára – olvasható a közösen elfogadott Atlanti Charta közleményében

(Kiemelt kép: Downing Street/PoolAnadolu/AFP / Andrew Parsons)