Lóhúsbotrány: a lengyelek is tagadnak

Lengyelországban is hetek óta cikkeznek az egyes európai országok piacán talált és marhahúsként eladott lóhús termékekről. Eddig nem merült fel a lehetőség sem, hogy egyes áruk lengyel termelőktől származhatnak, most azonban fordulat következett: a Der Spiegel olyan információkat közölt, amelyek szerint a lóhús Olaszország mellett Lengyelországból származhatott.

2013. február 28., 18:17

Stanislaw Kalemba lengyel mezőgazdasági miniszter egyenesen Brüsszelben akarta tisztázni országát a vádak alól és közölte, hogy „Lengyelország tiszta, mint a könnyek”, ami a marhahúsként eladott lóhúst illeti, és a német hetilap által adott információk tekintetében is tisztázta magát.

Korábban már írországi jelentések is azzal vádolták a lengyeleket, hogy a piacukon megjelent hamburgereket, amelyek lóhúst tartalmaztak, Lengyelországból importálták. Most a mezőgazdasági miniszter ezt is cáfolta, közölve, hogy az ír fél részéről tisztességtelen volt a botrány keltése, mert tudni lehet, hogy a legkisebb gyanú sem merült fel a lengyelek tekintetében, a nyomok máshová vezetnek. – Legalább tucatnyi európai és dél-amerikai ország gyanús ebben az ügyben – mondta Kalemba.

A lengyel szaktárca vezetője biztosított mindenkit, hogy országa mindegyik uniós szabályt a legmesszebb menőkig betartja és a lengyel élelmiszerek kiváló hírnévnek örvendenek az egész világon. A szakminiszterek ülésén közölni fogja kollégáival, hogy amíg a lengyel fél nem vizsgálja ki részletesen a német hetilap értesüléseit, addig nem hoznak nyilvánosságra újabb információkat erre vonatkozólag.

A Der Spiegel legújabb lengyel kiadása ugyancsak felborzolta a kedélyeket, az olaszok mellett ugyanis Lengyelországot nevezte meg, mint ahonnan nagy valószínűséggel származhatnak a lóhúsból készült áruk, amelyeket marhaként adtak el a nyugat-európai országokban. A hetilap azt állította, hogy a Branderburger Dreistein Konserven GmbH nevű cég egy Transmeat Schoeller GmbH közvetítőn keresztül egy lengyel cégtől vette a húst. A szerkesztőség szerint a lengyel termelő neve már az első brit, lóhúst tartalmazó hamburgereknél is felmerült, és ez volt az a lengyel termelő, amelyik az ír húskereskedőknek is szállított. A német lap szerint Írország már február elején felkérte a lengyel vállalatot a kérdés tisztázására, de a lengyel fél akkor azt állította, hogy az árun lévő címkéket hamisították.

A lengyel mezőgazdasági miniszter Brüsszelben közölte, hogy országának állatorvosi felügyelete az írországi vizsgálat után megállapította, hogy az ottani lengyel származású hús egy részét átcsomagolták és a címkéket meghamisították.

Súlyosbodik a helyzet a parajdi sóbánya térségében, ahol csütörtök hajnalban újabb beszakadások történtek. A környék továbbra is veszélyzónának számít, miközben a szennyezés már messze túljutott a helyi határokon.