Litvánia: a vírus sem számít, ha menekülőkön kell segíteni

2020. augusztus 13., 11:32

Szerző:

Litvánia lehetővé teszi a belépést az országba azoknak a fehérorosz állampolgároknak, akik humanitárius okokból szeretnének a balti államba jutni – jelentette be Saulius Skvernelis litván miniszterelnök.

Skvernelis szerda esti nyilatkozatában kiemelte a szolidaritás fontosságát, és kiábrándítónak nevezte az európai fővárosok első reakcióját a vasárnapi fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult helyzetre.

– Mi, (Fehéroroszország) legközelebbi szomszédai, mindig elsőként reagáltunk – mondta a miniszterelnök, aki egyúttal felszólította az Európai Uniót, hozzon szankciókat a minszki vezetés ellen.

Rita Tamasuniene litván belügyminiszter egy kabinetülésen már korábban azt javasolta, Fehéroroszországot vegyék fel azon országok listájára, amelyek mentességet élveznek a koronavírus-járvány miatt elrendelt beutazási korlátozások alól. 

 

Litvánia, Lettország és Lengyelország mellett a héten már felajánlotta, kész közvetíteni a fehérorosz kormány és az ellenzék között. Gitanas Nauseda litván elnök szerdán nem zárta ki az összeurópai vagy országos szintű szankciókat sem abban az esetben, ha a kezdeményezést a fehérorosz vezetés elutasítja.

Az elnök egyúttal felszólította a fehérorosz hatóságokat, tegyenek meg mindent a feszültség csökkentéséért, és hagyjanak fel az aránytalan erő alkalmazásával, valamint sürgette a tüntetéseken őrizetbe vett emberek szabadon engedését. 

 

Az országban a vasárnapi elnökválasztás előzetes eredményeinek közzétételét követően kezdődtek tüntetések. A hivatalos, de az ellenzék által vitatott adatok szerint Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő 80,08 százalékot, míg legfőbb ellenfele, Szvjatlana Cihanouszkaja 10,09 százalékot szerzett.

Cihanouszkaja választási csalásra hivatkozva kijelentette, hogy nem fogadja el a közzétett eredményeket, és saját magát tartja a választás győztesének, majd nem sokkal később, hatósági nyomásra, Litvániába távozott, és a választási eredmény elfogadására, valamint a tüntetések beszüntetésére szólította fel híveit. 

 

Fehéroroszországban szerda éjjel már negyedszerre vonultak utcára az emberek a választás óta, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte eddig mintegy 6 ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg. Kedd éjszaka összecsapások törtek ki a lengyel határhoz közeli Bresztben is, ahol a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre.