Libanont lövi az izraeli hadsereg

A síita Hezbollah állásait lőtte az izraeli hadsereg a libanonnal közös határtól északra.

2023. október 29., 15:46

Szerző:

Daniel Hagari, izraeli katonai szóvivő elmondta, hogy az izraeli hadsereg az éjszaka folyamán az északi határon túl is csapást mért, válaszul a Libanonból érkező lövésekre, és olyan célpontokat talált el, amik a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrájához és állásaihoz tartoznak − írja a The New York Times nyomán az Infostart.

Elemzők szerint a Hezbollah folyamatosan alacsony intenzitású támadásokat intézett észak–izraeli célpontok ellen, hogy szolidaritást vállaljon a Hamásszal anélkül, hogy kockáztatná a teljes körű összecsapást.

Az ENSZ migrációs ügynöksége szerint eddig közel 29 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására Libanonban az Izraellel közös határ mentén szinte naponta zajló összecsapások miatt. Ez a szám hétfő óta több mint 37 százalékkal emelkedett.

(Kiemelt képünk illusztráció. Az izraeli hadsereg egyik katonája az észak-izraeli Galileában, a libanoni határ közelében 2023. október 28-án. Fotó: Jalaa MAREY / AFP)

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.