Lemondott a libanoni kormány a hatalmas bejrúti robbanás miatt

2020. augusztus 10., 21:34

Szerző:

Lemondott a libanoni kormány a Bejrútban előző héten történt hatalmas robbanás miatt. A hírt Hamad Hasszán, az ország egészségügyi minisztere jelentette be korábban, először csak formálisan. Az ország miniszterelnök hétfő este pedig hivatalossá tette azt. A BBC szerint a kabinet tévés bejelentkezéssel mondott le.

Az egészségügyi miniszter a délutáni kabinetülés után arról számolt be az újságíróknak, hogy Hasszán Diáb miniszterelnök hamarosan benyújtja kormánya lemondását az államfői palotában. A miniszterelnöki hivatal később arról tájékoztatott, hogy Diáb helyi idő szerint este televíziós beszédet intéz a lakossághoz. Erre került tehát sor nemrég.

Bejrúti robbanás Bejrúti robbanás
Fotó: Vael Hamzeh

A bejrúti robbanássorozat miatt a pénzügyminiszter is bejelentette lemondását, ő már a kormány negyedik tagja, aki így tett az utóbbi napokban.

A bejrúti robbanásokban több mint 200-an haltak meg. A tragédiát nem terrortámadás, hanem baleset okozta. Az országban ezután kormányellenes tüntetések kezdődtek, amelyek tömeges zavargássá fajultak.

 

14:10

A kéthavi távoktatás után megnyíló általános és a középiskolák hírét örömmel fogadták az angolok, mostantól azonban írásban kell indokolniuk utazásuk célját, ha külföldre akarnak menni.