19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

Vita volt a szír menekültekkel, felgyújtották a táborukat Libanonban

2020. december 27., 20:25

Szerző:

Felgyújtottak egy szíriai menekülttábort Libanonban a táborlakók és egy helyi család vitáját követően szombat este.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint négyen megsérültek és kórházba kerültek a Minidzse régióban található tábort felemésztő lángokban.

Háled Kabbara, az UNHCR szóvivője az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy a tűz minden sátrat elért, a tábor porig égett A hivatalosan menekülttáborként el nem ismert helyen mintegy 75 család élt - tette hozzá.

A libanoni NNA hírügynökség úgy tudja, a tűzesetet egy összetűzés előzte meg "szíriai munkások" és egy libanoni család között. A történteket követően a libanoni családhoz tartozó emberek megfélemlítésül a levegőbe lövöldöztek, majd felgyújtották a sátrakat. Az esetet kivizsgáló katonaság később bejelentette, hogy nyolc embert - hat szíriait és két libanonit - letartóztattak. A vita oka nem ismeret.

Libanon, amely történelmének legsúlyosabb gazdasági és pénzügyi válságát éli át, 1,5-2 millió szíriai menekültet fogadott be, akik immár az összlakosság mintegy negyedét teszik ki. Bejrút többször hangsúlyozta, hogy nem képes megbirkózni a szíriai menekültáradattal, amely túlterheli az ország közszolgáltatásainak rendszerét és a gazdaságát.

A szíriai külügyminisztérium sajnálatát fejezte ki a gyújtogatás miatt, és felszólította a Libanonban tartózkodó szíriaiakat, hogy térjenek haza.