Lezárták a határokat – Kiújul az irak-iráni konfliktus?

Irán lezárta kedden az Irakkal közös szárazföldi határát a Bagdadban kirobbant zavargások nyomán, valamint leállította az arab országba irányuló légi közlekedést is.

2022. augusztus 30., 10:39

Szerző:

Irán lezárta kedden az Irakkal közös határát, az iráni állami televízió a bejelentésben egyúttal felszólította az irániakat, köztük az iraki iszlám szent helyekre igyekvő muszlim hívőket is, hogy egyelőre ne utazzanak a szomszédos országba. Az emírségekbeli Emirates légitársaság szintén felfüggesztette Bagdadba tartó járatait kedden, a cég részéről hozzátették, hogy „figyelemmel követik a helyzetet”. Előző nap Kuvait is utazási figyelmeztetést adott ki Irakra. 

Hétfőn több mint húszan meghaltak Bagdadban, amikor rohamrendőrökkel csaptak össze az aznap lemondott Muktada asz-Szadr síita hitszónok és politikai vezető támogatói. A zavargások azóta több más, síita többségű iraki tartományra is átterjedtek.

Az erőszak az után robbant ki, hogy Szadr bejelentette visszavonulását. Hívei – akik a múlt hónapban már megrohamozták a parlamentet, majd többhetes ülősztrájkot tartottak az épületnél – erre reagálva hétfőn több kormányépületet is megostromoltak a fővárosban, és nem csak a rendőrökkel, de az Irán által támogatott politikai csoportokkal is összecsaptak a bagdadi kormányzati negyedben. 

Az INA iraki állami hírügynökség késő este jelentette, hogy Szadr éhségsztrájkot hirdetett, míg véget ér az erőszak. 

Jóllehet Szadr pártja megnyerte a tavaly októberben tartott választásokat, a kormányalakításhoz mégsem volt meg a kellő többsége. Az azóta eltelt időszakban a befolyásos vallási és politikai vezető olyan kabinetet szeretett volna felállítani, amelyben nem kapnak szerepet riválisai. A kormányalakításra tett próbálkozásai azonban mind kudarcba fulladtak, így Szadr júniusban összes parlamenti képviselőjét visszahívta.

Iraki fegyveresek által kilőtt rakéták csapódtak be Bagdad megerősített Zöld Zónájában kedden, és folytatódtak a hétfőn kezdődött összecsapások a rivális síita csoportok között.

Az éjszaka folyamán fegyverropogás és rakéták becsapódása hallatszott az iraki fővárosban, melynek elnéptelenedett utcáin csak fegyveresek cirkáltak teherautókkal. 

A második napja tartó összecsapásoknak, amelyek a hétfőn lemondott síita vezető, Muktada asz-Szadr támogatói és a főként Iránhoz hű síita fegyveres csoportok között törtek ki, már több mint húsz halálos áldozatuk van. 

A síita többség a szunnita diktátor, Szaddám Huszein hatalmát megdöntő 2003-as amerikai invázió óta uralja Irakot. 

A mindenfajta külföldi beavatkozást ellenző, nacionalista Szadrnak sok ezer fegyverese van, és milliók támogatják az országban. A vele szemben állók Teherán régi szövetségesei, több tucatnyi, Irán által kiképzett, felfegyverzett félkatonai csapattal rendelkeznek. 

Bár Muktada asz-Szadr pártja megnyerte a múlt októberben tartott választásokat, a kormányalakításhoz mégsem volt meg a kellő többség. Az azóta eltelt időszakban a befolyásos vezető olyan kabinetet szeretett volna felállítani, amelyben nem kapnak szerepet riválisai. A kormányalakításra tett próbálkozásai azonban mind kudarcba fulladtak, ezért a vezető júniusban összes parlamenti képviselőjét visszahívta. 

A zavargások azután törtek ki, hogy Szadr hétfőn bejelentette visszavonulását. Támogatói erre reagálva hétfőn több kormányépületet is megostromoltak a fővárosban, és nem csak a rendőrökkel, de az Irán által támogatott politikai csoportokkal is összecsaptak a bagdadi kormányzati negyedben.

(Kiemelt Képünk: Az iraki biztonsági szolgálat páncélozott járművei Bagdad Zöld Zónájában 2022. augusztus 30-án. Ahmad Al-rubaye / AFP)