Ha ezzel nem bőszítik fel az oroszokat a lettek, akkor semmivel

Lettországban teljeskörűen blokkolják az Oroszországban regisztrált televíziós csatornák műsorszórását, miután korábban már felfüggesztettek egyes orosz állami csatornákat – közölte hétfőn a lett médiahatóság vezetője.

2022. június 6., 19:59

Szerző:

Ivars Abolins a Leta helyi hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a június 9-től hatályba lépő rendelkezés nyolcvan televíziós csatornát érint.

A tilalmat az elektronikus tömegsajtóról hozott lett törvény módosítása alapján vezették be. A szabályozás ugyanis kimondja, hogy nem szabad olyan televíziós csatornák műsorait sugározni, amelyeket olyan országban vannak regisztráltak, amely fenyegeti egy másik állam függetlenségét és területi épségét. A tájékoztatás szerint a tilalom addig marad hatályban, míg Oroszország véget nem vet ukrajnai hadműveletének és vissza nem adja a Krím-félszigetet Ukrajnának.

A február 24-én indult orosz hadművelet nyomán a balti állam már több orosz nyelvű csatorna műsorszórási engedélyét vonta vissza. Az intézkedés célja a médiahatóság szerint, hogy „elhárítsák a nemzetbiztonságra leselkedő veszélyeket” a nagyszámú orosz kisebbséggel rendelkező balti NATO- és EU-tagállamban.

Abolins mindemellett közölte, hogy az Oroszországban betiltott, független Dozsgy online televízió műsorszórási engedélyt kapott június 9-i hatállyal.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Lionel BONAVENTURE / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.