Letartóztatással fenyegeti az oltatlanokat az államfő

Rodrigo Duterte arra kéri a lakosságot, bizonyosodjanak meg arról, hogy az oltatlanok otthon tartózkodnak.

2022. január 6., 17:44

Szerző:

A Fülöp-szigetek elnöke figyelmeztette az oltatlanokat, hogy ha megszegik a rájuk vonatkozó kijárási tilalmat, akkor letartóztathatják őket – írta a Reuters.

Rodrigo Duterte nem először mondott hasonlóan radikális dolgokat. Tavaly börtönnel is megfenyegette azokat, akik nem akarják felvenni az oltást. Mostani TV-s beszélgetésében azt mondta, hogyha az oltatlanok elhagyják otthonukat, de ezen rajtakapják őket és ellenállnak, akkor a rendőrség letartóztathatja őket.

Az országban háromhónapos csúcsot ért el a fertőzések száma. Kedden az összesített megbetegedések száma meghaladta a 2,88 milliót, a halálozások száma pedig az 51 700-at, ami a második legmagasabb COVID-19 fertőzések és áldozatok száma Délkelet-Ázsiában, Indonézia mellett. „Felelős vagyok minden filippínó biztonságáért és egészségéért – mondta Duterte, majd felszólította azokat, hogy akik helytelennek tartják az utasítását, indítsanak eljárást ellene.

(Kiemelt kép: Rodrigo Duterte 2021 október 8-án. fotó: Aaron Favila / POOL / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.