Lengyelországban elhalasztják a választásokat

Megszavazta a lengyel parlament alsóháza azt a kormánypárti tervezetet, amelynek értelmében 2024. április 30-ig meghosszabbítanák az önkormányzatok választási ciklusát. Ennek megfelelően Lengyelországban fél évvel elhalasztanák a helyhatósági választást, amelynek időpontja egyébként egybeesne a jövő őszi parlamenti választáséval.

2022. szeptember 29., 18:31

Szerző:

A 460 fős szejmben a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) frakciójának 222 jelen lévő tagja szavazott meg a tervezetet, valamint a kisebb ellenzéki tömörülések 9 képviselője. A fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) 120 jelen lévő tagja nemmel szavazott, egy képviselő tartózkodott. Az elfogadást követően a tervezet az ellenzéki többségű szenátus elé kerül. A javaslatot előterjesztő PiS szerint nehéz lenne egy időben lebonyolítani a helyhatósági és a parlamenti választásokat. 

A parlamenti vita során a KO azzal érvelt, hogy a halasztással a kormánypárt a saját választási esélyeit szeretné növelni. Waldy Dzikowski, a KO képviselője szerint a tervezet káros a lengyel politikai és önkormányzati rendszerre nézve.

A helyhatósági választás elhalasztását támogatta viszont korábbi nyilatkozatában Sylwester Marciniak, a lengyel országos választási bizottság (PKW) elnöke. Azzal érvelt, hogy a két választás párhuzamos megszervezése zsúfoltságot okozna, könnyen emberi hibához vezethetne, a forrongó lengyel belpolitikai légkörben pedig a legkisebb szabálytalanságot is biztosan felhasználná valaki. 

A helyhatósági és a parlamenti választások időpontja amiatt esik egybe, mert Lengyelországban a 2018-ban elfogadott törvény értelmében négyévesről ötévesre hosszabbították meg az önkormányzatok mandátumát. A legutóbbi helyhatósági választást 2018 októberében tartották. A szejm hivatali időszaka négyéves maradt, ezért a parlamenti választás szintén jövő ősszel esedékes. 

2024 tavaszára esik majd az európai parlamenti választás. A PiS szerint annak megszervezése viszont egyszerűbb, és nem okoz annyi bonyodalmat, mint amennyit a lengyel parlamenti és a helyhatósági szavazás egyidejű megszervezése jelentene.

(Kiemelt képünk illusztráció. A krakkói városháza bejárata. Fotó: Artur Widak/NurPhoto/AFP)